Vägrade raka sig och fick sparken

- 09/02/2011, 22:02 -
UPS ville inte ha en skäggig man på jobbet. Då gav de honom sparken.
1 av 2

UPS ville inte ha en skäggig man på jobbet. Då gav de honom sparken.

Bill Haber / SCANPIX

Agerandet döms ut av diskrimeringsombudsmannen Håkan Sandesjö.
2 av 2

Agerandet döms ut av diskrimeringsombudsmannen Håkan Sandesjö.

Stefan Gustavsson / SvD / SCANPIX

UPS uppskattade inte den muslimska mannens skäggväxt och gav order om att han skulle raka sig. Mannen vägrade och förlorade jobbet.

Det var i juni som mannen hyrdes ut till transportföretaget UPS via bemanningsföretaget Uniflex. Kontraktet löpte över sommaren, men skulle kunna komma att förlängas om allting gick bra.

Mannen informerades om uniformspolicyn hos UPS. I policyn stod det att chaufförer för företaget inte fick ha skägg.

Policyn förundrade mannen som av religiösa skäll hade en mycket begränsad skäggväxt. Han utgick då ifrån att företaget skulle acceptera det som en godtagbar ursäkt.

Men UPS höll inte med. Efter introduktionsutbildning hos transportföretaget blev han ombedd att raka sig tills nästa dag.

Stred mot religiös övertygelse

Mannen vägrade och förklarade att det gick emot hans religiösa övertygelse. Det bet inte på UPS som hävdade att andra muslimer på företaget rakade sig, och att det var omöjligt att göra ett undantag just för honom, uppger Svenska Dagbladet.

Då tvingades mannen lämna ifrån sig sitt passerkort och gå hem. Hans anställning hos UPS var avslutad. Inte heller Uniflex hade mannen kvar, eftersom hans anställning där hängde på uppdraget hos UPS.

Krävs nu på ersättning

Den muslimske mannen anmälde då UPS till Diskrimineringsombudsmannen som nu stämmer företaget i Arbetsdomstolen för indirekt diskriminering.

– UPS skäggförbud är en skenbart neutral regel som gäller lika för alla. Men den slår hårdare mot personer som av religiösa skäl inte kan välja att raka sig. Det är inte acceptabelt i ett demokratiskt samhälle, säger t.f. diskrimineringsombudsman Håkan Sandesjö i en kommentar på DO:s hemsida.

Ersättningen som DO kräver är 150 000 kronor, plus ytterligare 42 000 kronor i förlorad arbetsinkomst för mannen.

Nyheter24 har sökt UPS för en kommentar.