1 av 4
2 av 4
- Foto: Arkiv
3 av 4
- Foto: Arkiv
4 av 4
- Foto: Arkiv

Bianca Meyer: "Jag är ingen Moondog"

Krönika. Bianca Meyer om att vara annorlunda.


Bianca Meyer

Bianca Meyer är komiker och journalist. Varje lördag skriver hon krönikor för Nyheter24.

Besök hennes blogg här.

DN har en artikelserie om hur det är att vara ung och uppleva sig själv som annorlunda.

Jag blir intresserad, hoppas på igenkänning. Någon är gay och någon har punkiga kläder. Jaha. Jag blir lite besviken. Är det att vara annorlunda? Jag ser bara en vanlig tjej med "tokiga" kläder och en vanlig kille som ligger med andra vanliga killar.

Kompositören Moondog är udda för mig. Han förlorade synen som 16-åring under en lek med sprängämnen. I över 30 år försörjde han sig som tiggare på Manhattans gator där han också komponerade musik iklädd vikingahjälm, vitt skägg och spjut.

Jag är ingen Moondog. Jag sticker inte ut på det där extroverta sättet.

Men jag hade önskat att artikelserien gestaltat känslan av främlingskap som bor i mig.

För mig känns det som om något inte riktigt stämmer överens mellan mig och min omvärld. Jag är inte riktigt grundad i det här med att vara människa. Känner mig mer som något slags väsen som fladdrar omkring. Alla andra verkar så självklara. Tydliga i sina konturer.

Själv är jag omedveten om min kropp. Den kommer oftast som en överraskning för mig i samband med en fysisk sensation, eller av att jag råkar slå mig. Det blir som en påminnelse och ett bevis på att jag har en kropp också. Jag är alltså människa som alla andra. Just det.

Jag är långsam i mina rörelser. Det beror på att jag måste koncentrera mig när jag gör helt vanliga saker. Att ställa ned en kaffekopp till exempel. Jag måste aktivt tänka på hur, var och varför jag ska ställa ner den för att det ska gå vägen. Det är som om världen är helt ny för mig varje dag. Jag vänjer mig aldrig.

Framgångsrika människor talar ofta om att de känner sig som en bluff. Det gör jag med, fast inte inom karriären. Mer som att jag låtsas vara människa, förställer mig.

Men vad vet jag, ni kanske också känner så.

Jag väntar hela tiden på en igenkännande blick från någon som inte heller känner igen sig. Som inte heller känner sig hemma här men spelar med.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.

Stämmer tobaksjätte för vitt snusberoende

En amerikansk man har stämt tobaksjätten Philip Morris i USA och dess dotterbolag Swedish Match för att ha blivit beroende av vitt snus.

Så många regioner har krigsplacerat läkare

Alla Sveriges regioner utom fem har krigsplacerat läkare, visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren gjort. Hur många läkare det rör sig om är hemligstämplat.