Oppositionen menar att det tar för lång tid innan ungdomsbrottslingar åtalas. Bild från filmen Sökarna från 1993.
Oppositionen menar att det tar för lång tid innan ungdomsbrottslingar åtalas. Bild från filmen Sökarna från 1993. - Foto: SF

Regeringen hotas av pisk om ungdomsbrottslighet

De rödgröna och sverigedemokraterna kräver att ungdomsbrott hanteras snabbare. Alliansregeringen riskerar nytt nederlag i riksdagen.


STOCKHOLM. Oppositionspartierna - det vill säga de rödgröna och sverigedemokraterna - har enats i justitieutskottet om att regeringen gjort för lite för att effektivisera handläggningen av ungdomsbrott.

Därmed riskerar regeringen Reinfeldt ett nytt nederlag i riskdagen, uppger tidningen Riksdag och Departement.

Sedan tidigare har Riksrevisionen konstaterat att polis, åklagare och domstolar inte följer lagen om att ungdomsbrott ska hanteras skyndsamt. I 30-40 procent av fallen överskred man tidsfristerna under år 2007.

Också socialtjänstens insatser fick kritik i granskningen.

Den 2 mars går frågan upp till debatt och beslut i riksdagen och handläggningstiderna är alltjämt en het potatis. Också allianspartierna är överens om att det finns brister och att de är allvarliga, men vill i nuläget inte stressa regeringen, uppger RoD.

Myndigheterna och regeringskansliet jobbar redan med att få en snabbare handläggning av ungas brott och regeringspartierna vill invänta det arbetet.

Men om oppositionspartierna håller ihop får regeringen alltså räkna med ett nederlag.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.