Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ask vill se fotboja på 15-åringar

- 06/03/2011, 12:55 -
Lindsays fotboja.
1 av 2

Lindsays fotboja.

All Over Press

2 av 2

Leif R Jansson/Scanpix

Även ungdomar ska kunna få fotboja när de begår brott.

Under veckan som kommer skickar regeringen ett förslag till lagrådet där de föreslår att ungdomar mellan 15 och 17 år ska kunna förses med elektronisk fotboja om de begått grova brott.

Detta eftersom tre av fyra omyndiga som döms för grova brott återfaller i brott i dagsläget.

Justitieminister Beatrice Ask (m) menar att fotbojan kan göra det lättare för ungdomarna att komma tillbaka till ett vanligt liv.

– Jag vill ge ungdomarna en bättre utslussning. De bör ha möjlighet att delta i praktik, utbildning, idrottsverksamhet eller vad det nu kan vara. Men det måste samtidigt ske under betryggande former och med viss kontroll. Och då är ju elektronisk fotboja rätt bra, för då slipper ungdomarna ha en vårdare med sig stup i kvarten, säger Ask till DN.

Socialstyrelsen är negativa förslaget och menar att personliga kontakter är betydligt bättre än elektronisk fotboja. Men Beatrice Ask menar att fotboja är ett bra alternativ.

- På det hela taget har fotbojan givit väldigt positiva resultat i kriminalvården. Varför ska man begränsa den till att bara handla om vuxna då? säger Ask till DN.