Björn Gent, verksamhetschef för Habbo i Sverige, poserar med en Habbo-avatar i stort format.
Björn Gent, verksamhetschef för Habbo i Sverige, poserar med en Habbo-avatar i stort format. - Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX

Habbo slaktas av Konsumentverket

Nu riktas skarp kritik från Konsumentverket mot barnsajten Habbo.


Vad är Habbo?

Habbo (tidigare Habbo Hotel) är en ungdomscommunity. De användare som registrerat sig på sajten får en avatar som styrs i en virtuell hotellmiljö.

Spelet har 200 miljoner användare över hela världen som kan delta i tävlingar och chatta med andra användare. Man kan också inreda sitt egna hotellrum som inreds med möbler som införskaffas med hjälp av en virtuell valuta som köps genom riktiga pengar.

Sajten har en åldersgräns som ligger på 12 år.

Källa: Wikipedia

Från Konsumentverkets sida ser man allvarligt på att Habbo riktar in sig på att sälja saker till barn.

– Sajten går ut på att sälja saker till barn och det är allvarligt, säger Cecilia Norlander, jurist på myndigheten, till Upsala Nya Tidning.

Under de år Habbo varit verksamt har det riktats kritik mot att barn lockas till att köpa virtuella mynt i spelet för dyra pengar.

Dagens Nyheter har tidigare berättat om hur en 13-årig flicka fick en mobilräkning på 35 000 kronor efter att hon spelat det populära nätspelet.

– Min dotter mår väldigt dåligt nu. Det är fruktansvärt hur de här företagen tjänar snabba pengar på barn, sa 13-åringens mamma då.

Efter att sexton anmälningar mot sajten kommit in till Konsumentverket sedan 2010 har man beslutat ett inleda ett tillsynsärende. Man anser att Habbo bryter mot lagen när de riktar direkta köpuppmaningar mot barn.

Myndigheten ser också villkoren som krångliga och kräver förbättring.

– Villkoren är så krångliga att knappt en vuxen kan förstå dem. De ska vara så pass enkla att ett barn kan förstå dem, säger Cecilia Norlander till UNT.

Se en Habbo-användare göra sin egen tolkning av Lady Gagas Telephone i videoklippet nedanför.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!