Jämtin - blivande partisekreterare.
1 av 2
Jämtin - blivande partisekreterare. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
2 av 2
- Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Juholt: "Bara jag, Loket och Saddam hade mustascher"

Håkan Juholt fick journalisterna att skratta direkt.


Håkan Juholt föreslås, av en enig valberedning, bli socialdemokraternas näste partiledare och han gick omedelbart på charmoffensiv på första presskonferensen. Bland annat fick han tidigt den lite märkliga frågan "varför har du mustasch?".

Men Juholt hade svar.

- Det bygger huvudsakligen på att Leif "Loket" Olsson var oerhört framgångsrik med sin mustasch. Ett tag var det bara jag, han och Saddam Hussein som hade mustasch. Nu är det jag och Loket kvar.

Varken han eller föreslagna nya partisekreteraren Carin Jämtin ville diskutera enskilda politiska sakfrågor i det här läget men Juholt poängterade flera gånger att solidaritet och tillväxt ska vara ledorden för socialdemokraterna. Den socialdemokratiska idén är "briljant", menar Juholt.

- Vi kan inte dela in oss i framgångsrika och mindre framgångsrika, några kan inte hela tiden stå i solsken och andra i ösregn. De som står i solsken måste hålla upp paraplyet och det ska vi åstadkomma, konstaterar Juholt.

När han fick frågan om att leda partiet behövde han fundera en stund innan han tackade ja.

- Jag tänkte över en natt och det kändes bra. Det var en underbar natt, säger Håkan Juholt.

Vilka skatter Juholt kan tänka sig att förändra ville han inte heller diskutera innan han blir vald av kongressen. I stället stannar han vid den riktning han tycker att socialdemokraterna bör ha och det problem han ser med regeringen, som han tycker är "tömd på idéer" och har hamnat i en "förvaltarroll".

- Sverige har blivit hårdare och det behöver utmanas av en politisk idé som bygger på värme och solidaritet, säger Juholt.

På frågan om han har några skelett i garderoben säger han sig bara kunna minnas tre fortkörningsböter.

- Alla i samband med valrörelser, säger Juholt.

Om två veckor inleds socialdemokraternas kongress. Diskussionen kring och granskningen av Håkan Juholt lär fram tills dess vara intensiv.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

1 timme sedan
En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

1 timme sedan
Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.