1 av 2
- Foto: AP/Scanpix
2 av 2
- Foto: TV4 Nyheterna

Professor: Fukushima är inte alls som haveriet i Tjernobyl

Professor Janne Wallenius vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm menar att det inte är sant att explosionerna i Fukushima skulle vara lika farliga som den i Tjernobyl.


Det här var Tjernobylolyckan

Haveriet i det sovjetiska kärnkraftverket i ukrainska Tjernobyl 1986 spred radioaktiva ämnen över stora delar av Europa. Bland annat upptäckte anställda vid Forsmark förhöjd radioaktivitet redan morgonen efter olyckan - som då inte längre kunde hemlighållas av sovjetiska myndigheter.

Bland de ämnen som spreds fanns den radioaktiva isotopen Cesium-137.

Olyckan inträffade natten till den 26 april 1986 klockan 01.23 (lokal tid) när reaktor fyra i utkanten av staden Pripjat förstördes i en explosion.

STOCKHOLM. Janne Wallenius, professor i reaktorfysik vid KTH, avfärdar uppgifterna om att vi står inför ett nytt Tjernobyl efter explosionerna vid kärnkraftverket Fukushima i Japan.

– Det är helt enkelt felaktigt. Ingen av mina kollegor skulle påstå något sådant, säger han till TV4 Nyheterna.

Den stora skillnaden är att explosionen i Tjernobyl skedde i en aktiv reaktor - medan reaktorerna i Fukushima 1 varit avstängda när det smällt.

– Reaktorerna i Tjernobyl rusade. Energin i explosionen i en aktiv reaktor är tusen gånger högre än i en avstängd. I Fukushima handlar det överhuvudtaget inte om kärnexplosioner, utan om vätgasexplosioner, säger Janne Wallenius till TV4.

Han tror också att antalet dödsoffer blir lågt.

– 30-40 stycken människor dog av akuta strålningsskador i Tjernobyl. Det kommer inte att hända här. Det finns en person som har dött, men det var inte på grund av strålningen. Den personen hade mottagit en strålningsdos på 100 millisievert.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!