Onsdag 16 Jun
Stockholm

Polisåklagare vägrar ännu fatta beslut om våldtäkten

1 av 3
Karins målsägarbiträde har tidigare beskrivit det hela som en ohållbar limbosituation.
2 av 3
Karins målsägarbiträde har tidigare beskrivit det hela som en ohållbar limbosituation. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
3 av 3

Polisåklagaren Kristian Augustsson vägrar fortfarande ta beslut i ärendet om polisen som misstänks ha våldtagit sin sambo för 2,5 år sedan. Myndigheten som hanterar klagomålsärenden mot åklagare säger sig vara maktlösa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
DETTA HAR HÄNT:

Nyheter24 har tidigare skrivit om ”Karin”, som 2008 fördes till sjukhus med svåra skador efter att ha utsatts för misshandel och en brutal våldtäkt. Hennes dåvarande sambo anhålls först i sin frånvaro och bevismaterial samlas in.

Sedan händer inte mycket. Utredningen läggs ner, men återupptas så småningom.

Kristian Augustsson, chefsåklagare vid Riksenheten för polismål, anmäls dock i januari i år för tjänstefel eftersom han låter utredningen bero och inte tar beslut om vare sig att lägga ner utredningen eller väcka åtal.

Karin heter egentligen något annat.

Nyheter24 har tidigare skrivit om "Karin" som utsattes för en grov våldtäkt och sedan förföljts och hotats och nu bor i skyddat boende.

Misstänkt är Karins sambo - en gränspolis.

Men något beslut om åtal - eller att lägga ner ärendet - tar inte polisåklagaren Kristian Augustsson. När Nyheter24 ringer honom på tisdagen - snart åtta veckor efter den första kontakten - säger han på nytt att han snart ska bestämma sig.

Vad är status i ärendet just nu?

- Vi håller på med ytterligare utredning, säger Augustsson.

Den 8:e och 28:e februari sa du att ett beslut var extremt nära. Vad har förändrats sedan vi pratade den 28:e februari då du sa att det ”verkligen ligger i röret”?

- I samband med handläggningen har det kommit fram ytterligare uppgifter så vi har hållt ett antal förhör. Så snart är väl utredningen i samma läge som när vi talades vid sist.

I övrigt vill Augustsson inte kommentera ärendet. På Utvecklingscentrum i Malmö, ansvariga för klagomålsärenden mot åklagare, får man vecka efter vecka samma besked som Nyheter24. Men någon förundersökning mot Kristian Augustsson har trots det inte påbörjats.

Hur kommer det sig att ni inte inlett förundersökning mot Augustsson?

- Vi avvaktar det beslut som skulle komma. Det har ju dröjt och förskjutits fram vecka för vecka vilket varit bekymmersamt, för när vi inte får något beslut kan vi inte göra någon överprövning av det, säger åklagare Ingela Sörgård, som ansvarar för ärendet, med en tung suck.

Men då kan han alltså undvika granskning från er genom att vägra fatta beslut?

- Det skulle man kunna säga att han gör, för det blir inte så meningsfullt att pröva ärendet då. Men kommer det inte inom ett par veckor är vi ju tvungna att göra nånting åt det i så fall. Det här blir ju ohållbart till slut.

Varje gång vi pratar med Augustsson säger han att ett beslut är nära förestående inom de närmaste dagarna.

- Ja, jag har talat med honom nästan varje vecka och då får jag intrycket av att beslut är nära förestående. Jag är inte hans överordnade, jag sitter bara i en mellanposition. Jag kan inte göra mycket mer än ställa samma fråga som du ställt innan. Jag kan inte påverka hans görande och låtande.

När Nyheter24 berättar för Sörgård att Augustsson hållit nya förhör blir hon mycket förvånad.

- Oj, men då är det inte ju fråga om ett beslutsfattande, då är det fråga om ny utredning? Men de uppgifterna har jag bara från dig.

Nyheter24 läser då upp Augustssons citat för Sörgård: ”I samband med handläggningen har det kommit fram ytterligare uppgifter så vi har hållt ett antal förhör. Så snart är väl utredningen i samma läge som när vi talades vid sist.”  

- Det kan jag säga att det där känner jag inte till. Tidigare har det varit så att allt varit klart för beslut enligt Augustsson, säger Sörgård och konstaterar uppgivet:

- Jag antar att du hör av dig om 14 dagar igen.

Karin själv är fortfarande rädd att hon ska utsättas för ytterligare brott och säger kort att hon känner desperation över läget.

- När inte polisåklagaren klarar hantera ett så allvarligt ärende, eller ens omedelbart ge skyddsåtgärder som lovats, hoppas jag som brottsoffer desperat att någon överordnad agerar innan det är försent, säger Karin till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela