Fas 3-arbetare utan utbildning omkom under röjningsarbetet

- 16/03/2011, 11:27 -

Hasse Holmberg / SCANPIX

"Han försökte såga sig loss."

GÄVLE. När Håkan Altin hamnat i Fas 3 efter lång arbetslöshet fick han en sysselsättningsplats hos Gävle Kommun. Han fick då i uppgift att delta i röjningsarbete ge sig ut i skogen såga ned vindfällda träd.

Någon utbildning fick Håkan Altin dock inte.

När han jobade ensam på platsen var olyckan framme.

- Det var hans arbetskamrat som hörde honom skrika på hjälp. Så han sprang ju dit, och där fann han pappa liggandes under trädet, med motorsågen i handen. Han försökte såga sig loss, säger Håkans dotter Johanna Norlin till SVT:s Rapport.

Håkan Altin hade ett stort antal frakturer och avled sex veckor senare av sina skador.

Något svar på vem som är ansvarig har Håkans döttrar inte fått, trots en lång kamp.

Fackförbundet GS avtalssekreterare Tommy Andersson är djupt kritisk till att en Fas 3-jobbare utan utbildning fick den här typen av uppgift.

- Det här är ett av de farligaste jobben som finns i skogen. Vi kräver långvarig utbildning, vi kräver att man ska vara fler än en när man jobbar med de här arbetsuppgifterna. Att en praktikant skulle vara ute och jobba med de här sakerna är helt vansinnigt, säger han till Rapport.

Rutinerna för vad Fas 3-arbetare får göra eller får för utbildning har inte ändrats i Gävle kommun, som i stället avvaktar Arbetsmiljöverkets utredning av händelsen.