Piraternas skräck - det nya monsterskeppet spolar rent

- 17/03/2011, 08:39 -

SAL

För det splitternya fartyget M/V Lone ska piratfaran vara en enkel match, rapporterar Bohuslänningen. När kaptenen inte känner att det är läge att bjuda besökarna på Gevalia trycker han på spolknappen i stället.

UDDEVALLA. När kapten Lothar Dietzschel känner att ballasten blir väl besvärande på redan 12 500 ton tunga M/V Lone trycker han på en knapp.

I och med det flyttar sig 50 ton vatten och vräker det massiva fartyget i sidoläge. Pirater som försöker att klättra in skjuts helt enkelt av.

De som klamrar sig fast spolas av med artilleriet: vattenkanoner med livsfarligt högtryck.

Kaptenen och hans 21 man starka besättning sitter inlåsta i panikrummets trygghet. Där har de full uppsikt över båten med kameraövervakning. Dessutom är de utrustade med datorer, mediecenter, satellittelefoner, mat och förnödenheter för att i värsta fall kunna framföra fartyget i flera veckor.

Dörrarna ombord på fartyget är automatlåsta. Så om någon pirat klarar anstormningen av vattenkanoner tar han sig ändå inte in någonstans. Dessutom kan kaptenen med ytterligare en knapptryckning rökfylla ett helt underdäck.

Under onsdagen visade det tyska rederiet SAL upp fartyget i Uddevalla, skriver Bohuslänningen.

M/V Lone är rederiets stolthet och är bland annat utrustat med världens största krankapacitet.