Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gröna kändisarnas favoriter - radarparet som språkrör

- 23/03/2011, 08:23 -
... Peter Eriksson och Maria Wetterstrand.
1 av 2

... Peter Eriksson och Maria Wetterstrand.

Jonas Ekströmer/Scanpix

2 av 2

Miljöpartiet

20 framträdande miljöpartister på DN Debatt skriver att de vill ha Gustav Fridolin och Mikaela Valtersson som nya språkör efter Maria Wetterstrand och Peter Eriksson.

Det är inte bara socialdemokraterna som snart ska byta partiledare. Maria Wetterstrand och Peter Eriksson - miljöpartiets mest framgångsrika språkrör någonsin - är båda tvungna att lämna partiledningen till kongressen i mitten av maj.

Det har under en tid stått rätt klart att det unga stjärnskottet Gustav Fridolin, 28, tar över efter Peter Eriksson. Vem som ska efterträda Sveriges mest populära partiledare - Maria Wetterstrand - har inte varit lika självklart.

Kräver Valtersson

Men nu tar 20 tunga mp-namn bladet från mun. I en artikel på DN Debatt skriver bland andra Maria Ferm - riksdagsledamot och tidigare språkrör för Grön ungdom - och tidigare riksdagsledamoten Mats Pertoft tilllsammans med ytterligare 18 profiler från hela landet att Fridolin bör ha sällskap av Mikaela Valtersson på språkrörstronen.

Valtersson är en tung skolpolitiker, har varit partiets ekonomisk-politiska talesperson och i den rollen förhandlat med s-regeringen Persson och kommer från Järna utanför Södertälje - ett centrum för den inom partiet starka antroposofrörelsen.

– Vi gröna är på väg att bli den moderna folkrörelsen för 2000-talet, en tredje kraft i politiken. En öppen process för val av partiföreträdare är en självklarhet för oss. Jämställda språkrör är en förutsättning för att modellen ska fungera och utvecklas ännu mer än vad den redan gjort under Maria Wetterstrand och Peter Eriksson, skriver miljöpartisterna på DN Debatt.

Förslag till helgen

– För oss finns det ett tydligt och kompetent radarpar: Mikaela Valtersson och Gustav Fridolin, säger de tjugos gäng.

Till helgen den 26–27 mars ska miljöpartiets valberedning lägga förslaget till nya språkrör.

De nya språkrören väljs vid partiets kongress den 20–22 maj.

Kvinnliga kandidater är Bodil Ceballos, Tina Ehn, Gunvor G Ericson, Akko Karlsson, Annika Lillemets, Åsa Romson och Mikaela Valtersson.

Kandidater till den manliga språk­rörs­posten är förutom Gustav Fridolin också Torbjörn Grannholm och Joakim Pihlstrand-Trulp.