- Foto: Gunnar Lundmark / SCANPIX

Varje svensk slänger 100 kilo mat årligen

56 kilo av allt vi slänger är fullt ätbart.


Svenskar är onödigt slösaktiga med maten och resursslöseriet blir värre och värre. Varje år slänger varje svensk 100 kilo matrester - och mer än hälften, 56 kilo, är fullt ätbar mat. Det visar en ny rapport från Livsmedelsverket.

Det kostar dessutom mycket pengar i onödan. Varje hushåll slänger mat för 5 300 kronor om året.

– Det är helt oförsvarligt att så mycket ätliga livsmedel slängs och helt i onödan orsakar stor miljö- och klimatpåverkan, säger Inger Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Nu ska Livsmedelsverket ta fram råd till konsumterna för att försöka minska det onödiga svinnet.

– Det handlar också om att ge folk ett annat förhållningssätt till bäst före-datumet. Att man ska lita på sina sinnen – lukta, smaka - och att maten inte är farlig bara för att den passerat datumet, säger Anna-Karin Johansson på Livsmedelsverket till Sydsvenskan.

Mat
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!