Men på hemmaplan krigar Jan Björklund (fp) mot...
Men på hemmaplan krigar Jan Björklund (fp) mot... - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Politiker krigar om svenska Jas-insatsen mot Khaddafi

Fp-ledaren Jan Björklund rasar mot socialdemokraterna för att de svenska Jas-planen inte får tillstånd att bomba Khaddafistyrkor på marken.


STOCKHOLM/TRIPOLI. Nu står det klart att svenska Jas 39 Gripen-plan ska till Libyen för att hjälpa Nato att upprätthålla flygförbudszonen. Men några stridsflyg har det libyska flygvapnet inte kvar och därmed riskerar det svenska uppdraget att handla med om att visa flagg än att faktiskt göra en insats.

Det menar utbildningsminister Jan Björklund (fp) som nu rasar mot socialdemokraterna - som bara gick med på den svenska insatsen på villkor att Jas-planen inte används till att bomba markmål.

– Jag beklagar att socialdemokraterna blockerat ett beslut om att planen också skulle kunna användas för att skydda civila på marken. Att bara bevaka flygförbudszonen blir lite av en halvmesyr. Det finns inte så många libyska stridsplan kvar, säger folkpartiledaren till nyhetsbyrån TT.

Björklund menar att socialdemokraterna hycklat i och med att de tidigt krävde en svensk insats - men nu inte vill vara med och betala priset.

Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson för s, slår tillbaka.

– Det är viktigt att våra svenska soldater ska känna att det finns ett starkt och brett stöd i Sveriges parlament för den insats de ska utföra. Jag tycker det är dåligt av Jan Björklund att försöka vinna inrikespolitiska poäng på detta, säger han till TT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Person åtalad för terrorfinansiering

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

1 timme sedan
"En bilist har kört in i en stolpe på länsväg 733", skriver polisen på sin hemsida.

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

1 timme sedan
Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen i Södertälje rapporterar om rån

1 timme sedan
"Man misshandlas och rånas.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Umeå, misstänkt stöld i matbutik.", skriver polisen på sin hemsida.