Lönen på Stena Line - 18 kronor i timmen

- 30/03/2011, 09:55 -

Jörgen Ragnarson / SCANPIX

Företaget omsätter 10 miljarder kronor - arbetarna får slavlöner.

Ett av världens största rederier är svenska Stena Line. Ombord på båtarna jobbar en besättning bestående av människor från ett stort antal olika länder. Men villkoren är inte samma för alla.

Medan den europeiska besättningen jobbar för normala månadslöner sliter den filippinska delen av besättningen för mycket låga löner. 

Det framgår i Uppdrag Granskning som sänds i SVT på onsdagen.

För bara 18 kronor i timmen före skatt sliter de filippinska arbetarna tolv timmar dagligen, ibland mer, och till skillnad från de européerna i besättningen har de inte heller ledigt med jämna mellanrum. I stället jobbar de varje dag i sex månader utan en enda ledig dag.

Men Stena Lines vd i Holland,  Pim de Lange, tycker inte att slavlönerna är för låga, eftersom folk av filippinskt ursprung generellt har låg lön.

- Det är inte motiverat att betala mer. För då skulle en filippinare som jobbar som servitör ombord på färjan tjäna mycket mer än någon med ett bättre jobb på Filippinerna. Det är inte rättvist, säger Pim de Lange till Uppdrag Granskning.

Han menar också att de filippinska arbetarna är "jättenöjda". En bild som dock inte delas av de arbetare som Uppdrag Granskning varit i kontakt med.

Programmet sänds i SVT 1 på onsdagen.