Fredag 14 Maj
Stockholm

Barnvaktens chock: "Stod naken och ville få massage"

1 av 3
2 av 3
3 av 3

För unga tjejer är det relativt lätt att få jobb som barnvakter via annonser på nätet. Men alla kundmöten slutar inte som de tänkt sig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Många unga tjejer i jakt på extrajobb annonserar ut sina tjänster på nätet och erbjuder sig att sitta barnvakt. Snabbt och enkelt kan man som ung få jobb trots att vi lever i ett land där ungdomsarbetslösheten tillhör de högsta i Europa.

Men tillgängligheten har också sitt pris. Enligt Svenska Dagbladets granskning har var fjärde annonsör råkat ut för oseriösa förslag och sexuella trakasserier.

Ewelina Nordmark Holm, 19, är en av de många som fått napp efter att ha lagt ut en annons. En man ringde och frågade om hon kunde hjälpa honom i hemmet.

– Han frågade hur mycket jag ville ha för jobbet, vad jag skulle göra för att få det. När jag frågade om lönen sa han minst 150 kronor i timmen och det är ju en helt otrolig lön för att bara städa och handla. Men sen i slutet frågade han om jag kunde massera. Då sa jag att jag hade problem med handleden.

– Det känns ju lite obehagligt.

"Inga varningsklockor"

Många annonserar på Grannar.se - den största sajten i sammanhanget. När SvD ringer runt till annonsörer möts de av många liknande berättelser.

21 av 81 barnvaktsannonsörer vittnar om förfrågningar om massage, jobb på strippklubbar eller sexerbjudanden. Av dem som svarat är endast tre män - de flesta är kvinnor i åldrarna 15 till 30 år. En del vittnar om direkta övergrepp.

– Han var väldigt trevlig, jag hörde inga varningsklockor. Jag skulle tvätta åt honom så jag gick ned med tvätten. När jag kom upp stod han spritt språngande naken och ville att jag skulle massera honom. Jag bara tog min väska och sprang därifrån. Sen mådde jag skitdåligt, hur dum får man vara, säger en 26-årig kvinna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela