Bianca Meyer: Hur jag rördes till tårar av att titta på Dr Phil

- 02/04/2011, 13:17 -
1 av 2

... Dr Phil.
2 av 2

... Dr Phil.

När temperamentet får dig att gripa efter kniven.

Det  börjar med att det sticker i armarna. Blodet hettar när det gör sin väg upp mot ansiktet.  Jag är pigg och hög.

Jag vrålåker sportbil. Kittlandet i magen, vinden i håret, upprymdheten. Men när jag vill sakta ned märker jag att det inte finns några bromsar.

Och jag har precis hållit det bästa utskällningstal jag någonsin kommer att ångra. Mitt i mitt ursinne hör jag mitt överjag säga: Om den här lilla saken kunde göra dig arg, indikerar inte det något om din egen storlek, Bianca?

Jag blir plågsamt medveten om att jag snart kommer att behöva be om ursäkt. Jag kan inte ens övertyga mig själv om att ilskan tagit sig rimliga proportioner längre.

När tystnaden kommer och allt är över hatar jag mig själv för alla orden. Varför gör jag så här mot dem jag älskar mest? Som jag egentligen vill behandla allra bäst.

Jag läste i morfars biografi att min mormors "ungerska temperament" gick honom "på nerverna".

Hon varvade heta kyssar med knivhot. Vilken galning hon var, tänkte jag. Tills jag i ett bråk hotade att sparka sönder min killes golvlampa. Gör det du, sa han. Det är ju trots allt din lampa! Det hade jag liksom glömt i stridens hetta.

Vilken jävla pajas jag är.

Jag bläddrar mellan kanalerna på teve. Stannar på Dr Phil.

Det värsta är inte att jag tittar på hobbypsykologen utan att jag ser det och blir rörd till tårar. Jag blir så obekväm av situationen  att jag börjar skratta och gömmer ansiktet i kudden.

Dr Phil har en väldigt arg klient den här gången. Hon har problem med att hantera sin ilska i vardagen. Vad är det egentligen du är så arg över? frågar Dr Phil.

Kvinnan vet inte. Jag vet inte heller. Och efter en stund lutar han sig framåt och säger med stor värme: 

– Whatever happened to you, I am sorry. I hate that  for you.

Den arga kvinnan i programmet börjar gråta och det gör den arga kvinnan i sängen också. Men nu är det dags för dig att "start coping" fortsätter han och det är det för mig med. Eftersom detta är skräpteve blir det inte så nyanserat, programmet  tar slut där.

Att jag måste lära mig att hantera min ilska har jag fått veta, men hur får jag lista ut själv.