Sdu marscherar mot Kungsportsplatsen.
1 av 6
Sdu marscherar mot Kungsportsplatsen. - Foto: Adam Ihse/Exponera/Scanpix
Sammandrabbningar mellan motdemonstranter och polis under sdu-demonstrationen.
2 av 6
Sammandrabbningar mellan motdemonstranter och polis under sdu-demonstrationen. - Foto: Adam Ihse/Exponera/Scanpix
Polisbilar spärrar av demonstrationståget från motdemonstranter.
3 av 6
Polisbilar spärrar av demonstrationståget från motdemonstranter. - Foto: Adam Ihse/Exponera/Scanpix
Torgmötet på Kungsportsplatsen.
4 av 6
Torgmötet på Kungsportsplatsen. - Foto: Adam Ihse/Exponera/Scanpix
William Petzäll, sdu-orförande.
5 av 6
William Petzäll, sdu-orförande. - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Anders Ärleskog, vice ordförande svenskarnas parti.
6 av 6
Anders Ärleskog, vice ordförande svenskarnas parti. - Foto: Pressbild

Nazistparti försökte demonstrera med sverigedemokrater i Göteborg

"Vänsterextremister kastar ägg, tomater, mynt och glasflaskor på oss"


GÖTEBORG. Under söndagseftermiddagen arrangerade sdu, sverigedemokratisk ungdom, en demonstration mot svenskfientligheten i centrala Göteborg.

Demonstrationståget gick från Götaplatsen till Kungsportsplatsen där man höll torgmöte.

På twitter rapporterade ögonvittnen om att nynazistiska svenskarnas parti deltog i samlingen på Götaplatsen, något som senare dementeras av sdu:s ordförande och riksdagsledamot för sverigedemokraterna William Petzäll:

Det stämmer absolut inte att svenskarnas parti demonstrerar med oss. De har velat gå med men vi nekade dem. De delar inte vår värdegrund, de är mer eller mindre nazister, säger Petzäll till Nyheter24 direkt från torgmötet på Kungsportsplatsen.

– Det har regnat ägg, stenar, glasflaskor, tomater och mynt över oss under demonstrationsmarschen mellan Götaplatsen och Kungsportsplatsen. Men nu är vi på torgmötet så nu är det lugnt, avslutar Petzäll.

Journalisten Inti Chavez Perez twittrade livligt under hela demonstrationen:

– Informationen om demonstrationen spred sig på flera högerextrema och antisemitiska sajter, bland annat nationell.nu. Först kom svenskarnas parti till fots och sen kom sdu i buss och till en början stod de på samma del av torget men sen flyttade sig sdu till den vänstra delen av torget och svenskarnas parti släpptes sedan inte in i marschen, säger Chavez Perez till Nyheter24.

– Under torgmötet skiljdes motdemonstranterna och sdu åt av en stor samling poliser medan svenskarnas parti under en lång tid stod intill motdemonstranterna, säger Chavez Perez.

Anders Ärleskog, vice partiledare för Svenskarnas parti berättar för Nyheter24 att han inte är förvånad över att man inte tilläts gå med sdu i demonstrationen:

– Nej jag är inte förvånad direkt. Vår politik skiljer sig från deras på många plan. Vi hade folk på plats, en delegation på 10-15 man. Vi var där för att ge vårt stöd åt parollen att stoppa svenskfientligheten, inte åt sverigedemokraterna.

– Vi vill börja utvisa främlingar och skapa ett etniskt homogent Sverige och avskaffa mångkulturen. Sverigedemokraterna vill minska invandringen med 90 procent och ser resten av alla främlingar som finns i Sverige som svenskar. Det gör inte vi. Vi vill avskaffa mångkulturen och börja utvisa folk, först de kriminella och sen inleda en allmän human utvisning.

Hade det förekommit någon kommunikation mellan er och sdu inför demonstrationen?

– Nej vi hade bara talat med enskilda medlemmar från sverigedemokraterna som sympatiserar med oss och mer och mer lutar åt svenskarnas parti.

/
/
/
SDU
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

1 timme sedan
Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

1 timme sedan
Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.