Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Antirasister kritiserar Islamiska förbundet för judefientliga gästtalare

- 11/04/2011, 16:33 -
1 av 2

Claudio Bresciani/SCANPIX

2 av 2

Victor Lundberg / SCANPIX

Svenska kommittén mot antisemitism kritiserar Omar Mustafa - ordförande för Islamiska förbundet. Den svenskmuslimska organisationen bjuder in talare som sprider "farliga antijudiska idéer", menar man.

Den största samarbetsorganisationen för svenska muslimer - Islamiska förbundet - marknadsför med flera gästtalare myterna om judiska ritualmord, en judisk världskonspiration och judisk mediemakt.

Det säger Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism - SKMA, i ett uttalande där han går till hård attack mot förbundets ordförande, Omar Mustafa.

– Det är djupt beklagligt att Islamiska förbundets ordförande Omar Mustafa varken ångrar beslutet att bjuda in talare som gett uttryck för judehat eller tydligt tar avstånd från deras antisemitiska uttalanden, säger Willy Silberstein.

Tidigar har Dagens Nyheter skrivit att Islamiska förbundet till en konferens i Stockholm i december 2010 bjöd in den antisemitiska föreläsaren Salah Sultan som i olika sammanhang spridit "några av de farligaste antijudiska mytbildningar som historien känner".

I Hamas tevekanal al-Aqsa har han bland annat torgfört myten att judar i samband med den judiska påsken begår ritualmord på kristna och använder deras blod i det osyrade brödet.

– De gör detta varje år. Världen måste känna till detta, säger Sultan.

– Det är lögner som haft förödande konsekvenser för judar, menar Willy Silberstein.

Och nu kritiserar han och SKMA Islamiska förbundet för att man inte tagit avstånd från Sultan och andra inbjudna talare som gett tydliga uttryck för antisemitism.

– När Islamiska förbundets ordförande, Omar Mustafa, kommenterade saken valde han att istället att angripa den DN-journalist som uppmärksammade förbundets inbjudningar, säger Willy Silberstein.