Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Redkordlågt förtroende för kungahuset

Jonas Ekströmer / Scanpix

Nyheter | 13/04/2011 14:49

"Kopplingarna till nazismen och livstilsfrågan sänker förtroendet."

Kungahuset har, förutom kronprinsessan Victorias bröllop förra året, fått mer negativ än positiv uppmärksamhet de senaste åren och kritiserats hårt.

Så sent som på söndagen konstaterade också nytillträdde socialdemokratledaren Håkan Juholt att monarkin bör avskaffas.

Och nu visar nya siffror från SOM-institutet i Göteborg att förtroendet för kungahuset är rekordlågt. Bara 34 procent av svenskarna har stort förtroende för kungahuset.

Stödet ökade tillfälligt i samband med prinsessans bröllop men har i övrigt sjunkit under en tid. Och när boken om kungen och dennes kvinnoaffärer kom i höstas sjönk det i än högre fart.

- Både kopplingarna till nazismen och livstilsfrågan sänker förtroendet. Det ser vi mycket tydligt, säger Lennart Nilsson på centrum för forskning om offentlig sektor vid Göteborgs universitet till SVT.

Han menar att det "icke kungamässiga" i kungens skandalomsusade livvstil är en viktig faktor till det söndertrasade förtroendet.