- Foto: Eric Risberg/AP/SCANPIX

Tullen kartlägger unga svenskar som reser

Registrerar och samlar information om unga som misstänks smuggla cannabis.


Tullverket i Sverige kartlägger numera unga personer som reser till exempelvis Amsterdam. Gör man korta resor, till exempel över en helg, och betalar biljetterna med kort är risken extra stor att tullen håller koll.

Det är den så kallade myrtrafiken, smuggling av cannabis i liten skala från till exempel Köpenhamn eller Amsterdam, som ska motarbetas genom kartläggningen.

– Man går in och tittar på olika bokningssystem, man tittar på hur resan har varit, man kollar på hur man har bokat, hur man har betalt. Men exakt hur vi jobbar vill jag av naturliga skäl inte gå in på exakt, säger Lars Hansson, narkotikaexpertTullverket, till P3 Nyheter.

Beslagen i den så kallade myrtrafiken ökade under 2010 och till stor del kan det bero på den nya kartläggningsmetoden samt samarbetet mellan olika myndigheter, menar Hansson.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här tvingas Maria Forsblom lämna "Nyhetsmorgon"-studion – mitt i direktsändning

Planen: Dubbelt så mycket el till 2045

År 2045 ska Sverige kunna producera dubbelt så mycket el som i dag, eller 300 TWh. Det framgår av regeringens energiproposition, som också innehåller etappmål på vägen dit.

Man jagas för dubbelmord i Nässjö

En man i 35-årsåldern misstänks för dubbelmord i Nässjö, sedan två män hittats döda efter en brand i ett flerfamiljshus i februari.

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

Pappan till den svenske man som uppges ha dödats i en skottlossning i Turkiet på söndagskvällen bekräftar att hans son blev ihjälskjuten.

Mer fokus på tidiga insatser i adhd-vården

Det behöver bli mer fokus på tidiga insatser och individanpassad diagnostisk, i stället för snabbutredningar utan insatser som följer upp, konstaterar Socialstyrelsen i sina nya uppdaterade nationella riktlinjer för vård och stöd till personer med adhd och autism.

Jämnårig pojke misstänks för mordet på Maja, 17

En pojke har anhållits misstänkt för mordet på Maja, 17, uppger P4 Sjuhärad.