Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bebis fick morfinöverdos

- 15/04/2011, 08:59 -

En tre veckor gammal bebis möttes av en rad felbehandlingar på aktuen i Östersund. Det värsta, som ledde till intensivvård, var att han fått i sig för mycket morfin.

ÖSTERSUND. Det började med att familjens tre veckor gamla son skrikit, vägrat äta och svullnat upp i ljumsken. Mamman ringde sjukvårdsrådgivningen som hänvisade henne till en hälsocentral, uppger Östersundsposten.

Redan där gjordes det första misstaget. Familjen borde ha hänvisats direkt till akuten. I stället togs omvägen via distriktsläkaren som misstänkte ljumskbråck.

Väl på akuten skedde en rad fel. En kirurg skrev in barnet utan att prata med en barnläkare. Bebisen lades in på samma avdelning som äldre barn och trots att han inte ätit på tolv timmar sattes inget dropp in, uppger  Östersundsposten.

När pojken till slut fick träffa en barnläkare lyckades man bota ljumskbråcket utan operation men efter att ha gett honom morfin. Tre timmar senare upptäckte personalen att han fått alldeles för mycket.

Instensivvård och övervakning följde men efter ett par dagar kunde pojken opereras och enligt den utredning som gjorts har han inte tagit skada av behandlingen.

Socialstyrelsen har undersökt fallet och konstaterar att sjukhuset har vad som krävs för att undvika att något liknande händer igen. Erfaren och kunnig personal ska nu ta hand om de svårare fallen.