– Jag uttalar mig inte i sakfrågan, säger medlemsutskottets ordförande, Carina Herrstedt.
1 av 2
– Jag uttalar mig inte i sakfrågan, säger medlemsutskottets ordförande, Carina Herrstedt. - Foto: Annika af Klercker / SvD / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Sverigedemokraterna

Populär sd-man kritiserade partiet - uteslutning hotar

En av sverigedemokraternas mest framgångsrika lokalpolitiker hotas av uteslutning sedan han kritiserat partistyrelsen.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

BJUV. Allan Jönsson är sverigedemokraternas mest framgångsrika lokalpolitiker. Med 19,1 procent i kommunalvalet utklassar Jönssons lokalavdelning alla andra partiföreningar i landet. Och själv fick Jönsson flest personröster.

Men nu hotas den frispråkige sd-politikern ändå av uteslutning, uppger Helsingborgs Dagblad. Detta sedan han kritiserat partistyrelsen.

Allan Jönsson har bland annat klagat på att partiet är för toppstyrt och att partiledningen utöver riksdagslönerna också får höga löner av partiet.

Han tycker också att partiet fokuserar för mycket på invandringsfrågan.

"Smutskastar partiet"

Men det får man inte säga - åtminstone inte offentligt. I andra partier hade liknande kritik inte medfört några risker för uteslutning, men i sverigedemokraterna har partistyrelsens medlemsutskott öppnat ett uteslutningsärende.

Utskottet menar att kritik ska föras fram "internt inom partiet". Att använda media "för att smutskasta partikamrater och partiledning" är inte acceptabelt och skriver att det måste ses som "grov partiskadlig verksamhet".

– Det kan gå hur som helst. Jag vet inte, säger Allan Jönsson till HD.

Partiet centralt vill inte prata om kritiken eller uteslutningsärendet.

– Jag uttalar mig inte i sakfrågan. Nu väntar vi på hans svar och beslut kommer tidigast i juni, säger Carina Herrstedt, ordförande i partistyrelsens medlemsutskott.

/
/