Stockholm

Sverige mot europakten

. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Finansminister Anders Borg (m) avslöjar i Ekots lördagsintervju på påskafton att Sverige snart ansluter till europakten.


Läs mer
Det här är europakten

Europakten ska stärka unionens kontroll över medlemsländernas ekonomiska politik och är frivillig för de länder som valt att stå utanför eurosamarbetet.

Sverige har hittills valt att avstå, bland annat sedan facken kritiserat att pakten ger EU möjlighet att lägga sig i avtalsrörelser.

Alliansregeringen har dock velat hålla dörren på glänt medan både de rödgröna och sverigedemokraterna velat stänga dörren helt.

STOCKHOLM. Sverige har hittills stått utanför den så kallade europakten med argumentet att den bland annat innebär att EU kan lägga sig i medlemsländernas lönebildning.

Men i onsdags beslutade Europaparlamentet att de respektive länderna får ha lönebildningen i fred och det gör att dörren öppnar sig för Sverige.

– Min förhoppning är att vi kan nå fram till att det finns sådana klargöranden från Europeiska rådets sida att det blir möjligt för en bred majoritet i Sverige att stödja ett sådant, säger finansminister Anders Borg (m) i lördagens Ekotintervju.

Det kan ses som ett första steg på vägen mot euromedlemskap.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.