- Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Sverige mot europakten

Finansminister Anders Borg (m) avslöjar i Ekots lördagsintervju på påskafton att Sverige snart ansluter till europakten.


Det här är europakten

Europakten ska stärka unionens kontroll över medlemsländernas ekonomiska politik och är frivillig för de länder som valt att stå utanför eurosamarbetet.

Sverige har hittills valt att avstå, bland annat sedan facken kritiserat att pakten ger EU möjlighet att lägga sig i avtalsrörelser.

Alliansregeringen har dock velat hålla dörren på glänt medan både de rödgröna och sverigedemokraterna velat stänga dörren helt.

STOCKHOLM. Sverige har hittills stått utanför den så kallade europakten med argumentet att den bland annat innebär att EU kan lägga sig i medlemsländernas lönebildning.

Men i onsdags beslutade Europaparlamentet att de respektive länderna får ha lönebildningen i fred och det gör att dörren öppnar sig för Sverige.

– Min förhoppning är att vi kan nå fram till att det finns sådana klargöranden från Europeiska rådets sida att det blir möjligt för en bred majoritet i Sverige att stödja ett sådant, säger finansminister Anders Borg (m) i lördagens Ekotintervju.

Det kan ses som ett första steg på vägen mot euromedlemskap.

/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ludmila Engquists ord chockar profilen: "Så j*vla pressad"

EU kan stänga Tiktok Lite

EU hotar med att stänga ner Tiktok-versionen Tiktok Lite. "Giftigt och beroendeframkallande" varnar EU-kommissionen.

Per grundlurad på bitcoin: Bestulen på en miljon kronor

Tusentals svenskar har blivit lurade på pengar som de trodde att de investerade i kyptovalutor. Men i verkligheten fyllde Per och de andra lurade svenskarna bara bedragarnas fickor med sina surt förvärvade slantar. Pengar som de aldrig får tillbaka. – Jag är inget dumhuvud. Men på ett helt fantastiskt sätt så har de här människorna lyckats lura mig på en miljon inom loppet av några veckor, säger Per.

Nu inför Hongkong förbud mot engångsplast

Regeringen i Hongkong vill förbjuda engångsplast. Bestick, sugrör och tallrikar i plast ska fasas ut under en sexmånadersperiod för att minska föroreningar och göra staden mer miljövänlig.

Unikt fall i HD: Är det grymt att avhysa hemlösa?

Utgör det ett "grymt och ovanligt" straff att förbjuda hemlösa att sova utomhus – även om det saknas plats på härbärgen? USA:s högsta domstol ska ta ställning till frågan, i en tid då över en kvarts miljon människor beräknas vara hemlösa i landet.

Motala: Polisen rapporterar om brand

"Brand i ett flerfamiljshus i Motala.", skriver polisen på sin hemsida.