Soppdiet gav kvinnor vattenförgiftning

- 24/04/2011, 11:55 -
1 av 3

Claus Gertsen/Scanpix

2 av 3

Linda Forsell/SvD/Scanpix

3 av 3

Linda Forsell/SvD/Scanpix

"Tjocktarmen sprack, det var som cement i tarmarna"

Flera kvinnor som försökt gå ner i vikt med företaget Xtravaganzas soppdieter har blivit vattenförgiftade och tvingats söka akut sjukvård.

Sopporna har mycket låg kalori- och fiberhalt och Xtravaganza rekommenderar sina kunder att drick mellan tre till fem liter vatten om dagen.

En av flera drabbade kvinnor, Kristina Iversen Östh, blev vattenförgiftad och fick krampanfall och hamnade medvetslös på akuten rapporterar Kaliber. Kristina berättar att hon betalade 500 kronor i veckan för sopporna samt 900 kronor i månaden för medlemskap i Xtravaganza viktcenter.

Jarl Torgersson är regionläkare i Västra Götaland menar att den ordinerade mängden vatten är omotiverad och att 2-2,5 liter är vad som brukar rekommenderas.

Efter fyra månaders strikt soppdiet och viktminskning skulle Jessica Petersson från Norrköping börja äta vanlig mat igen och Xtravaganza rådde henne att äta hela linfrön med frukostgröten. Linfröna förstoppade hela Jessicas tjocktarm så att den spräcktes och hon bär stomipåse i dag:

– Det hade stoppats upp så att hela tjocktarmen sprack så hela min buk var full av avföring och linfrön, förklarar Jessica.

– Det var det värsta som läkaren hade sett. Det var ju som cement i tarmarna. De fick ju använda tio liter varm koksaltlösning bara för att få bort det mest av förstoppningen som var, säger Jessica till Kaliber.

Företagets ägare Frank Angelini och Per Sundström hänvisar till Livsmedelsverkets rekommendationer och menar ingen blivit sjuk av Xtravaganzas produkter eller program.