Fredag 27 Maj
Stockholm

Arkelsten släpper hemliga namn nästa vecka

Göran Hägglund och kristdemokraterna har varit en stark motståndare till att offentliggöra bidragen.
1 av 5
Göran Hägglund och kristdemokraterna har varit en stark motståndare till att offentliggöra bidragen. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Alliansen har haft delade åsikter om partibidragen.
2 av 5
Alliansen har haft delade åsikter om partibidragen. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Socialdemokraterna med Håkan Juholt i spetsen uppmanas av Arkelsten att visa vad de får för stöd från LO.
3 av 5
Socialdemokraterna med Håkan Juholt i spetsen uppmanas av Arkelsten att visa vad de får för stöd från LO. Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
Sverigedemokraterna är emot att partibidragen ska vara offentliga.
4 av 5
Sverigedemokraterna är emot att partibidragen ska vara offentliga. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Sofia Arkelsten och Fredrik Reinfeldt vill nu att partibidragen ska vara offentliga.
5 av 5
Sofia Arkelsten och Fredrik Reinfeldt vill nu att partibidragen ska vara offentliga. Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Med Sofia Arkelsten i spetsen byter Moderaterna väg och vill offentliggöra partibidragen.– I nästa vecka kommer vi offentliggöra namn på enskilda som donerar mer än 20 000, säger Arkelsten till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Moderaternas helomvändning i frågan om de hemliga partibidragen förvånade många. Partisekreterare Sofia Arkelsten drog igång diskussionen på DN Debatt under onsdagen.

Där skriver hon att moderaterna vill offentliggöra namnen på de privatpersoner som skänker mer än 20 000 kronor om året till partiet.

För Nyheter24 förklarar hon varför moderaterna går från blankt nej till att vara helt öppna med de hemliga partibidragen.

– Två frågor har diskuterats länge, dels LO:s stöd till socialdemokraterna men också enskildas stöd till partier. Vi har lyssnat in diskussionen, arbetat igenom frågan noga och kommit fram till att den överenskommelse som finns mellan partierna inte är tydlig nog. Och att det även är dags att stärka våra interna regler, säger Sofia Arkelsten till Nyheter24.

När offentliggör ni de första namnen på privatpersonerna?

– Efter partistyrelsens sammanträde i nästa vecka kommer vi offentliggöra namn på enskilda som donerar mer än 20 000 om året från och med det.

Får vi reda på vem som har skänkt pengar tidigare och hur mycket?

– Vi tillämpar de regler som gäller. Nu föreslår jag en ny bestämmelse som gäller Moderaterna och en ny bred överenskommelse. Partistyrelsen fattar beslut om de nya interna reglerna på nästa möte. De gäller från och med då.

Tror du vissa privatpersoner skräms bort av att de nu blir offentliga?

– Det vill jag inte spekulera i.

Har ni fått några reaktioner från de som skänker pengar?

Det här är en fråga som väcker intresse hos många. Genomsnittet för en donation under valåret är under tusen kronor per år och vi hade över 7 300 människor som stöttade oss. Och som sagt, vi tar inte emot några donationer från företag eller juridiska personer, till skillnad från Socialdemokraterna.

Är ni eniga i Alliansen om detta förslag?

– Min förhoppning är att en sådan här överenskommelse ska vara så bred som möjligt.

Tror du förslaget blir verklighet?

Ambitionen är att vi ska nå en bred överenskommelse som tar hänsyn till principerna om öppenhet, frivillighet och värnar valhemligheten. Men nu är det upp till Socialdemokraterna.

Du skriver om Socialdemokraternas stöd från LO. Vad exakt tror du de döljer?

– Det är tydligt att det finns arbete som utförs åt socialdemokraterna, det finns uppskattningar på att det arbetet är värt mycket, men den viktigaste frågan är varje människas möjlighet att vara medlem i ett fackförbund och kunna välja bort att stötta politiska partier. Färre än hälften av LO:s medlemmar röstar på Socialdemokraterna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela