Miljöpartiet närmar sig alliansen - provocerar kd

- 04/05/2011, 15:01 -
Anna Kinberg Batra tycker att det är bra om mp närmar sig moderaternas förslag.
1 av 3

Anna Kinberg Batra tycker att det är bra om mp närmar sig moderaternas förslag.

JOHAN ENGMAN / SCANPIX

Valtersson medger att det skulle vara lättare att fördjupa samarbetet med alliansen om ett av partierna åkte ur riksdagen.
2 av 3

Valtersson medger att det skulle vara lättare att fördjupa samarbetet med alliansen om ett av partierna åkte ur riksdagen.

Yvonne Åsell/Scanpix

Mats Odell tycker att mp:s strategi är orealistisk.
3 av 3

Mats Odell tycker att mp:s strategi är orealistisk.

Leif R Jansson / SCANPIX

Kd: "Om man sneglar på ett hus man vill bo i och väntar på att de som bor där ska dö är det inte realpolitik."

Samtidigt som miljöpartiet blev tredje största parti i valet 2010 kamperade man ihop med socialdemokraterna, som gjorde ett katastrofval, och vänsterpartiet, som backade, och makten uteblev.

Efter valet har miljöpartiet allt mer positionerat sig på egen hand och i och med partiets vårbudgetmotion visar man att resterna av samarbetet med socialdemokraterna och vänsterpartiet är få.

Nu märks förslag om sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag, sänkt restaurangmoms, rut-avdrag på hushållsnära tjänster, nej till förmögenhetsskatt och nej till höjd fastighetsskatt.

Miljöpartiets gruppledare Mikaela Valtersson medger att det ligger långt bort från den tidigare rödgröna kompromissen.

- Ett samarbete om politiken innehåller kompromisser och avslutas samarbetet blir det ett steg bort från det, säger Valtersson till Nyheter24 och konstaterar:

- Vi vill sänka skatten mer än regeringen på företagssidan.

BERÖRINGSPUNKTER MED BÅDA SIDOR

Valtersson säger att det finns beröringspunkter i politiken med såväl de röda partierna som de borgerliga men att kompromisserna med vänsterpartiet var tuffa.

- Det finns mycket saker där det är svårt att komma överens med vänsterpartiet, det är väl ingen statshemlighet, säger Valtersson till Nyheter24.

Hon menar att det är för tidigt att spekulera i en potentiell koalitionsregering med de borgerliga partierna efter nästa val men medger att det skulle underlätta om kristdemokraterna eller centerpartiet, som båda går kräftgång i opinionsmätningarna, skulle åka ur riksdagen.

- Personligen ser jag det som svårt att gå in som ett femte alliansparti, det är så upparbetat, säger hon och fortsätter:

- Antingen måste nåt alliansparti åka ut eller så måste de bryta alliansen.

Ett uttalande som provocerar kristdemokraternas gruppledare Mats Odell.

- Jag utgår ifrån att miljöpartiet inte har som förutsättning för samarbete att andra partier ska försvinna. De kan försöka med en sån svansföring men den är inte realistisk, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

- Om man sneglar på ett hus man vill bo i och väntar på att de som bor där ska dö är det inte realpolitik.

UTVECKLINGEN VÄLKOMNAS AV MODERATERNA

Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra välkomnar utvecklingen i miljöpartiet.

- Miljöpartiet är redan en samarbetspartner och i vissa frågor tycker de som vi. Och i andra inte alls som vi. Jag har inte sett socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet så olika på flera år.

Är ni öppna för ytterligare samarbete?

- Om det visar sig att det finns fler frågor där miljöpartiet tycker som vi är det välkommet, säger Kinberg Batra till Nyheter24.

Mats Odell förstår varför miljöpartiet närmar sig alliansen.

- Det är hur tydligt som helst att miljöpartiet inser att det rödgröna alternativet är kört, vänsterpartiet överger allt vad budgetdisciplin heter och Håkan Juholt traskar omkring bland klaver där han utmanar pensionsöverenskommelsen, säger Odell till Nyheter24 och sågar på samma gång socialdemokraternas chanser att någonsin vinna ett val.

- Det är ett gigantiskt problem för Håkan Juholt - han har inget som talar för att han nånsin kan komma till makten.

"MÄNNISKAN HAR HÖGRE VÄRDE ÄN DJUREN"

Både moderaterna och kristdemokraterna är alltså positiva till att miljöpartiet tar stora kliv bort från de röda partierna men medan moderaternas Anna Kinberg Batra nämner samsynen med miljöpartiet  kring till exempel rörlighet, friskolor och småföretag betonar Mats Odell inte minst skillnaderna.

- Vi anser till exempel att människan har ett högre värde än djuren. När miljöpartiet får bestämma är det snudd på att älgen ska in i ambulansen efter en olycka och människan i djurtransporten, säger Mats Odell till Nyheter24.