- Foto: SCANPIX

Bloggbävning stängde självmordssajt

– Det rasslade till rejält när jag bloggade om ämnet, säger Sofia Mirjamsdotter, till SVT.


När Sofia Mirjamsdotter, även känd som Mymlan, hakade på SEO-kampanjen mot webbsidan Sjalvmord.com började det ge resultat. Allt färre Google-användare som skrev in "självmord" i sin browser hamnade på sajten. Nu har Magnus Brahn, som ligger bakom sajten, valt att stänga ner den. Men chattrummet finns kvar.

– Chatten ligger kvar som ett sätt för besökare att kunna prata av sig och diskutera sina känslor ocensurerat, skriver han på sin blogg.

På Sjalvmord.com har du tidigare bland annat kunnat ta del av omfattande material om "bästa" sätten att ta ditt liv, diskussioner om självmord samt exempel på sätt att avsluta livet.

Detta störde bloggaren Pontus Löf så pass mycket att han började uppmana andra bloggare och folk aktiva inom sociala medier att aktivt länka till "konkurrerande" sidor på samma sökord ("självmord").

Efter ett tag gav det resultat. Det vill säga: Sökmotorer, som till exempel Google, började ranka andra sidor med samma sökord högre. Till slut kom inte sajten Sjalvmord.com upp som ett alternativ när du sökte på "självmord".

– Exempelvis Socialstyrelsens webbsida på ämnet självmord klättrade väldigt snabbt i sökresultaten, säger Sofia Mirjamsdotter till SVT.

En sida som Pontus Löf redigerat på sitt tidigare jobb som webbstrateg på just Socialstyrelsen.

Mymlan uppger i ett blogginlägg att "den som funderar på självmord och googlar inte ska hamna på en sida som hetsar och uppmuntrar, utan istället någonstans där det finns bra information, kanske råd och stöd för hur man orkar vidare när allt är svart."

Nyheter24:s Quetzala Blanco håller inte med om den beskrivningen.

– Vem är den där Mymlan egentligen? Det luktar lite moralpanik, tycker jag.

I dag jobbar Magnus Brahn på Svenska Brukarföreningen och uppger att driva sajten Sjalvmord.com inte skulle vara förenligt med hans nya arbetsgivares principer.

/
SEO
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!