Måndag 2 Aug
Stockholm

Migrationsspricka mellan Billström och folkpartiet?

...kunde varit skarpare om Malm fick bestämma.
1 av 3
...kunde varit skarpare om Malm fick bestämma. Foto:
Billströms linje...
2 av 3
Billströms linje... Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Jonas Sjöstedt ser en tydlig spricka mellan fp och m.
3 av 3
Jonas Sjöstedt ser en tydlig spricka mellan fp och m. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Folkpartiet och vänsterpartiet varnar för ett allt mer stängt Europa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nyheter24 skrev förra veckan om hur undantag i Schengenavtalet kan komma att leda till att gränskontroller införs inom EU igen, allt för att hindra massiva flyktingströmmar inom unionen.

Folkpartiets utrikespolitiske talesperson Fredrik Malm var då öppet kritisk till undantaget.

- Ska det vara nödvändigt verkligen?  Det är förvånande med tanke på hur stor unionen är, hur många vi är och i relation till den invandringsvåg som vi sett på senare år till Sverige från exempelvis är det ingen stor ökning, sa Malm i fredags till Nyheter24.

Han fick mothugg av sverigedemokraterna som välkomnade en revidering av Schengen.

Nu får sverigedemokraterna medhåll från regeringen när migrationsminister Tobias Billström (m) meddelar att regeringen inte har några invändningar mot undantaget.

- Systemet i dag bygger på att varje land ska kunna ta till den här åtgärden tillfälligt. Men om alla Schengenländer skulle göra det skulle situationen naturligtvis bli ohållbar, säger migrationsminister Tobias Billström till Riksdag & Departement.

När Nyheter24 når Fredrik Malm på måndagen efterlyser han en tydligare linje, och skarpare uttalanden, från regeringens sida.

- Det finns extrema situationer när man kan införa såna här undantag, till exempel när stora grupper huliganer ska över till ett annat land, men det här är inget som ett enskilt land ska fatta beslut om själva. Då kommer Frankrike och Italien införa egna gränskontroller. Då sätter de principen om fri rörlighet ur spel, säger Malm.

Han menar att man ger sig ut på ett sluttande plan om man accepterar den här typen av undantag för lättvindigt. Inte heller ser Fredrik Malm en positiv utveckling framför sig den närmaste tiden.

Går vi mot ett mer stängt Europa?

- Ja, det upplever jag tyvärr. Det finns på vänstersidan starka politiska krafter som inte gillar den ekonomiska globaliseringen och på den konservativa sidan finns en intolerans och gnällig småborgerlighet som exploaterar islam, konflikter i omvärlden och vill ha mer slutenhet.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, ledamot i EU-nämnden, anser också han att det finns lägen då undantag från Schengen kan vara nödvändigt men menar att de aktuella fallen handlar om något annat.

- Det man gör är att piska upp en stämning av att det finns ett gigantiskt flyktingsrpoblem. Det gör det inte, det är förvånansvärt få flyktingar från Nordafrika i EU-länderna och de stora problemen finns i nuläget i Tunisien, säger han till Nyheter24.

Han efterlyser tydligare riktlinjer inom Schengen för hur gränskontroller får utföras vid undantagssituationerna.

- När det görs nu är det en nästan rasistisk kontroll man genomför. De som som ser ut att komma från någon annanstans än Europa kollas och ibland på ett väldigt kränkande sätt. Det behövs regler för hur får man göra och på vilken grumd. Det är väldigt godtyckligt som det är nu, säger Sjöstedt.

Liksom Fredrik Malm är Jonas Sjöstedt orolig för att vi går mot ett mer stängt Europa och han menar att uppfattningarna om gränskontrollerna går isär rejält även inom alliansen.

- Det är uppenbart att det finns en spricka mellan Billström och folkpartiet i den här frågan, det har vi märkt redan i EU-nämnden, säger Sjöstedt till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela