Josefin Brink (v) gillar inte utvecklingen med fler och mer framgångsrika bemanningsföretag.
1 av 3
Josefin Brink (v) gillar inte utvecklingen med fler och mer framgångsrika bemanningsföretag. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Almega är den ledande organisationen i Sverige för tjänstesektorn och en av bemanningsbranschens största försvarare. I bakgrunden syns Henrik Bäckström, förbundsdirektör för intresseorganisationen Bemanningsföretagen.
2 av 3
Almega är den ledande organisationen i Sverige för tjänstesektorn och en av bemanningsbranschens största försvarare. I bakgrunden syns Henrik Bäckström, förbundsdirektör för intresseorganisationen Bemanningsföretagen. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Henrik Bäckström tror att bemanningsföretagens marknadsandel kan dubblas på tio år.
3 av 3
Henrik Bäckström tror att bemanningsföretagens marknadsandel kan dubblas på tio år. - Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Därför tar bemanningsbolagen över marknaden

Bemanningsföretagen fortsätter att växa. Men varför går det så bra just nu?


Ökad omsättning

På måndagen rapporterade Dagens Industri att bemanningsbranschen är het just nu.

Företagens omsättning steg med 40 procent första kvartalet 2011 jämfört med 2010. Totalt omsatte branschen 4, 9 miljarder kronor.

Allra mest ökar omsättningen i väst-Sverige, med hela 75 procent. Detta anses bero på all den industri som finns i västra delen av landet.

Bemanningsbranschen växer rejält i takt med att stabiliteten i den svenska och europeiska ekonomin inte riktigt vill infinna sig.

På måndagen presenterade intresseorganisationen Bemanningsföretagen en total omsättningsökning på 40 procent det första kvartalet jämfört med 2010.

– I en ekonomisk uppgång som fortfarande är osäker är det ett flexibelt och bra sätt att anställa personal, säger Karin Ekenger, arbetsmarknadsexpert hos Svenskt Näringsliv, till Nyheter24.

Enligt henne ser det också likadant ut i övriga Europa när det gäller bemanningsföretagen. Finanskrisen och dess efterdyningar fortsätter att göra arbetsmarknaden osäker och där hittar bemanningsföretagen sin plats.

 

Stabiliteten banar väg?

Intresseorganisationen Bemanningsföretagen menar dock att det de facto är stabiliteten på den svenska arbetsmarknaden som banar väg för framgången.

– I Sverige utgör bemanningsbranschen bara 1,5 procent av marknaden, medan den ligger på högre nivåer i exempelvis Tyskland och Holland. EU-snittet ligger på tre procent och jag tror att Sverige kommer att nå dit. Stabiliteten på den svenska arbetsmarknaden gör det möjligt att växa, säger Henrik Bäckström, förbundsdirektör, till Nyheter24.

 

"Anställningsskyddet har blivit betydelselöst"

En av branschens största kritiker är vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Josefin Brink.

– Tyvärr är det inte förvånande att det går så bra för bemanningsbranschen. Det är en trend vi har sett de senaste åren, säger hon till Nyheter24.

Hennes kritik grundar sig framför allt i att hon anser att flera företag utnyttjar situationen genom att säga upp personer med fast anställning för att ersätta med inhyrd personal.

– På så sätt har anställningsskyddet i princip blivit betydelselöst, säger Josefin Brink.

 

"Det behövs en till ekonomisk dipp"

Vad händer då när ekonomin blir stabil igen? Josefin Brink är skeptisk till om företag kommer att sluta använda sig av bemanningsföretag. Karin Ekenger tror dock att det kan bli fler fasta anställningar i framtiden.

– Det blir så klart fler direkta anställningar hos företagen, men då måste man vara säker på att uppgången blir långvarig, säger hon.

Henrik Bäckström menar att lågkonjukturen tvingade många företag att minska kostymen och att framtiden är ganska oviss.

– Nu får vi se om ökningen håller i sig eller bara har med konjunkturen att göra, säger han.

Har krisen varit en förutsättning för att bemanningsbranschen har kunnat växa?

– Ja, i varje ekonomisk nedgång har vi sett att branschen vuxit. Vår profetia är att vi kan nå tre procentsmålet inom tio år, men då behövs det en till ekonomisk dipp. I en ekonomisk nedgång ser alla om sitt eget hus för att hantera dippen på bästa sätt.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Marabous mjölkchoklad återkallas – mandellarm

Bryssel stoppar ytterhögerns möte – kritiseras

Myndigheterna i Bryssel har stoppat ett möte med europeiska politiker från ytterhögern, med hänvisning till säkerheten. Bland talarna fanns bland andra den kontroversielle brittiske EU-kritikern Nigel Farage och Ungerns president Viktor Orbán.

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

Den osannolika vänskapen mellan en fågel och en hund i australiska Queensland får fortsätta. Kompisarna har hundratusentals följare på Instagram, men deras vänskap blev för några veckor abrupt avbruten.

Polisen i Karlstad rapporterar om brand

"Det brinner i ett flerfamiljshus i Skåre", skriver polisen på sin hemsida.

Trump startar strömningstjänst

Ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern Trump Media & Technology Group ska lansera en strömningstjänst – samtidigt som bolaget fortsätter att rasa på USA-börsen.

Strejkvarsel på Heathrow

1 timme sedan
Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.