Gratistalibanerna är få, men skriker högt

- 11/05/2011, 15:04 -
1 av 2

2 av 2

Stim: "Svenskar vill betala för musik på internet"

"Sony har reat ut sina upphovsmän."

Så beskrev Magnus Uggla Spotify för snart två år sedan. Kort därefter tog han bort alla sina låtar från den populära musiktjänsten som i dag cirka två miljoner svenskar använder sig av.

Uggla kände sig utnyttjad av sitt skivbolag.

Trots att hans låtar lyssnades på så syntes det inte i lönekuvertet.

"Jag blir hellre våldtagen av Pirate Bay än rövknullad av Hasse Breitholtz och Sony Music", skrev han och skapade en mindre mediestorm i en ännu mindre ankdamm.

"Han borde få mer betalt"

Uggla blev intervjuad i alla dags- och kvällstidningar. Aftonbladet fick tag på Sonys dåvarande vd Hasse Breitholtz. Men i stället för att spä på konflikten, svarade han:

– I sak har han rätt, han borde få mer betalt och på sikt hoppas jag också att han får det.

Ett intressant uttalande av skivbolagsdirektören. Och frågan är om inte detta borde börja ske nu - två år senare - när Spotify börjat införa begränsningar i gratislyssnandet?

Nyheter24 försöker förgäves att nå Magnus Uggla för att få en uppdatering om läget, men får höra via hans presskontakt att han inte vill prata om Spotify. Ironiskt nog ges samma besked hos Sony.

– Vi har fått tydliga instruktioner om att ingen får uttala sig om frågor gällande Spotify, svarar kvinnan i växeln.

"Gratistalibaner"

Stim, Svenska tonsättares internationella musikbyrå, som är en upphovsrättslig intresseorganisation för musikskaparna och deras musikförlag, svarar man dock på frågor om Spotify. Susanne Bodin som är kommunikationschef bekräftar att det skett en ökning sedan starten.

– Ja, helt klart. Men det är svårt att säga någonting om hur det är just nu. Men om våra ersättningar ökar till upphovsmän beror det mycket på att Spotify har fått mer betalande kunder, säger Susanne Bodin till Nyheter24.

Då kan man fråga sig hur de, i skrivande stund, över 155 000 personerna som klickat "attending" på protestgruppen "mot att Spotify lägger ner gratistjänsten" tänker?

"Vi vill ha mer än 20 minuter Spotify om dagen, som det alltid varit", skriver de.

"Gratistalibaner", kallar Aftonbladets krönikör Markus Larsson dem.

"Svenskar vill både lyssna och betala för musik på internet"

Om argumentet att upphovsmännen faktiskt får en större del av kakan om fler betalar stämmer - hur rättfärdigar då dessa gratistalibaner sin ovilja att betala?

Men enligt Susanne Bodin påverkar inte en sådan inställning utbetalningarna till upphovsmännen. De är få, men skriker högt kanske man får se det som.

– Vi vet sedan tidigare undersökningar att musikkonsumenter anser att de som skapat musiken bör få ersättning för sitt arbete. Svenskarna vill både lyssna på och betala för sin musik via internet. Kravet är att tjänsterna är tillräckligt bra.