Eric Rosén: "Jätteseger för de långtidsarbetslösa"

- 11/05/2011, 10:21 -
Och eftersom de får stöd från sverigedemokraterna har de riksdagsmajoritet.
1 av 2

Och eftersom de får stöd från sverigedemokraterna har de riksdagsmajoritet.

Mats Andersson / SCANPIX

2 av 2

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

KRÖNIKA. Men det parlamentariska läget mer dramatiskt och mindre stabilt än på många år.

Det som händer nu, när de tre rödgröna oppositionspartierna med stöd av sverigedemokraterna, bestämt sig för att använda sin riksdagsmajoritet till att stoppa Fas 3 är å ena sidan vanlig vardagspolitik.

Det är inte första och inte sista gången minoritetsregeringen får en näsbränna och tvingas genomföra en politik de inte själva föredrar.

Å den andra sidan är det exceptionellt. Detta på grund av frågans tyngd. På grund av att det är en stor förändring i den bärande alliansidén politiskt. Arbetsmarknadspolitikens piska och morot - incitament och belöning - skillnaden mellan de som har och de som inte har ett arbete. Och vikten av det politiska misslyckandet kan inte överskattas.

Det är inte osannolikt att det får långtgående effekter. Till exempel öppnas nu eventuellt dörren för miljöpartiet i fler frågor än som tidigare framför allt migrationspolitiken. Miljöpartiet har själva markerat att de inte längre är intresserade av att reflexmässigt klumpa ihop sig med de röda partierna och när alliansen nu visar sig svagare politiskt än förr kommer regeringen med all säkerhet ödmjukt söka bredare stöd för mer av sin politik. Miljöpartiets inflytande kommer i så fall att öka.

Dessutom finns stor risk att regeringen, som haft sverigedemokraterna med sig i nio av tio omröstningar på ren rutin, nu också kommer att börja förankra fler frågor direkt hos sd. Man tar Fas 3-enigheten hos oppositionspartierna som intäkt för att de tär okej med outtalade överenskommelser med sverigedemokraterna.

Parlamentariskt är läget mer dramatiskt och mindre stabilt än på många år.

För Sverige, för de arbetslösa, är det en jätteseger om Fas 3 stoppas. Det rör sig om en jävla skitfas om man ska vara frank. Och det ska man ju.

Förhoppningsvis leder också den intensiva bevakningen och granskningen av Fas 3 till att det inte heller i framtiden är politisk möjligt att förpassa långtidsarbetslösa till mer eller mindre kränkande icke-jobb, socialbidragsheltidstjänster eller andra typer av rena bluffåtgärder. För regeringen är inte ensam om att ha anvisat månniskor till den här typen av åtgärder, det har svenska regeringar gjort i decennier.