Söndag 24 Okt
Stockholm

Arbetsgivarna lugna: "Ser ingen Neapelsituation framför mig"

Det kan bli konsekvenser för vanligt folk redan nästa vecka.
Det kan bli konsekvenser för vanligt folk redan nästa vecka. Foto: Ingvar Karmhed / SCANPIX

Nytt lönesystem fel väg att gå enligt Biltrafikens arbetsgivarförbund.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På onsdagen sa fackförbundet Transport att lönefrågan inte är det centrala i konflikten mellan sopåkarna och arbetsgivarna. Men det påståendet är falskt, enligt arbetsgivarna.

- Det som vi mest har diskuterat är lönesystemet och hur det ska se ut. I den diskussionen kommer belastningen in bakvägen, säger Peter Jeppsson, vd för Biltrafikens arbetsggivarförbund, till Nyheter24 och fortsätter:

- Vi tycker det är viktigt att man tar hänsyn till att det är ett tungt jobb, problemet är att vår motpart gärna vill införa en belastningsbegränsning så att man sätter normallönen vid en ganska låg belastning och så fort man går ovanför det ska man ha mer betalt. Det är fel väg att gå.

Enligt Peter Jeppsson har konsekvenserna av övertids- och nyanställningsblockaden än så länge varit "nästan inga" men han utesluter inte att människors vardag kommer att påverkas redan nästa vecka.

- Ju längre konflikten pågår desto mer ökar risken för att det får effekter på folks vardag.

Kommer vi snart ha skräp som ligger i drivor på gatorna och stinker?

- Jag ser inte någon Neapelsituation framför mig, om det är så du tänker, men det är ju den bilden man får upp, säger Peter Jeppsson till Nyheter24.

Han medger dock att sopgubbarna har det tufft på många ställen.

Sopgubbarna i Stockholm har en egen facebookgrupp med bilder från soprum i staden. Det är rätt vidriga bilder och en miljö som känns hemsk. Är det rimligt att de ska ha det så?

- Vi pratar mycket med Stockholms stad om det här och en del miljöer är inte bra. Det är ett allvarligt problem i gamla fastigheter och det finns system som inte är gjorda för hur vi jobbar i dag.

Enligt Peter Jeppsson är båda parterna måna om att hitta en överenskommelse och kontaker har tagits även efter att transportfacket förkastade medlarnas bud. Han poängterar dock att knäckfrågan som han ser det, lönesystemet, inte är löst.

Kommentera
Kopiera länk
Dela