15 procent uppger att de har blivit utsatta för fysiskt våld.
1 av 2
15 procent uppger att de har blivit utsatta för fysiskt våld. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Eva-Maria Annerbäck började med sin doktorsavhandling redan 2004.
2 av 2
Eva-Maria Annerbäck började med sin doktorsavhandling redan 2004. - Foto: Bildproffsen i Nyköping

Barnaga vanligt i hemmet

Vart sjunde barn har misshandlats av föräldern eller vårdnadshavaren.


Doktorsavhandlingen

Barnaga har varit förbjudet i Sverige i mer än 30 år. Trots det är problemet fortfarande stort och i många hem slår föräldern eller vårdnadshavaren fortfarande sina barn.

Här kan du ladda hem Eva-Maria Annerbäcks doktorsavhandling. (pdf-fil)

LINKÖPING. Barnaga har varit olagligt i Sverige sedan 1979 men trots förbudet fortsätter föräldrar att misshandla sina barn. 15 procent av 8400 elever i uppger i en ny studie att de har utsatts för våld.

– Sju procent av de barn som har blivit slagna berättar det för en myndighetsperson. Mörkertalet är alltså 93 procent men jag tror att det är ännu större, säger Eva-Maria Annerbäck psykoterapeut och doktorand i barn- och ungdomspsykiatri, Linköpings Universitet till Nyheter24.

I studien har elever i årskurs sju och nio i grundskolan och årskurs två i gymnasiet tillfrågats. De nya siffrorna är en del i hennes doktorsavhandling om våld mot barn. Studien är den hittills största i Sverige och är gjord tillsammans med Sörmlands landsting.

– En slutsats som är viktig är att våld bland vuxna hör ihop med våld mot barn. Föräldrar som slår varandra slår ofta barnet och det måste inte vara mannen som slår, säger Eva-Maria Annerbäck.

Eva-Maria Annerbäck tror att anledningen till att barnmisshandel fortfarande förekommer är att vi tror att problemet är över när vi har en lagstiftning mot det.

– Man ska komma ihåg att det har gjorts stora framsteg också. På 60-talet slog i princip alla föräldrar sina barn i uppfostran.

– Det är ingen lätt sak att tala om och det pratas helt klart för lite om barnmisshandel, säger Eva-Maria Annerbäck till Nyheter24. 

Aga
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.