Göteborgsvarvet hotas av sammandrabbning mellan högerextrema och nätverk mot rasism.
1 av 2
Göteborgsvarvet hotas av sammandrabbning mellan högerextrema och nätverk mot rasism. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Polisen har tre stora händelser att hålla koll på under lördagen.
2 av 2
Polisen har tre stora händelser att hålla koll på under lördagen. - Foto: Jockel Finck/Scanpix

Enorm polisinsats i Göteborg - Risk för kravaller

Götborgsvarvet hotas när högerextremister demonstrerar mot en moské.


Göteborgskravallerna i korthet

Mellan den 14 och 16 juni 2001 i samband med EU-toppmötet och dåvarande presidenten för USA - George Bush - besök utsattes Göteborg för de värsta kravallerna på flera decennier.

53 poliser och 90 demonstranter skadades i upploppen.

Den mest uppmärksammade händelsen inträffade när 19-åriga Hannes Westberg sköts av polisen under de våldsamma upploppen. Westberg överlevde men förlorade ena njuren.

Ungefär 2500 poliser grep 530 personer.

GÖTEBORG. Polisen har fått stora bekymmer inför Göteborgsvarvet. En sammandrabbning mellan högerextremister och vänstern riskerar att skapa stora kravaller och nu rustar Göteborgspolisen rejält inför lördagens händelser.

– Det här är den största kommenderingen sedan EU-toppmötet 2001. Vi har lånat in poliser från Skåne och Stockholm, säger Jan Strannegård, polisens presstalesman, till Nyheter24.

Högerextrema Försvarskåren Sveriges Självförsvar leder demonstrationen mot den nya moskén och väntas få stöd av nationaldemokraterna. Samtidigt kommer rättvisepartiet socialisterna att försöka stoppa dem.

– Det är vänstern som vill störa högern i deras demonstration framför moskén. Vi kommer spärra av ett område mellan dem för att hålla isär grupperna, säger Jan Strannegård.

Samtidigt som demonstrationen är i full gång kommer Göteborgsvarvets 60 000 löpare passera 300 meter bort. Men de kan vara lugna, menar Strannegård. Däremot finns det en stor risk att demonstranterna kommer försöka använda våld mot varandra.

– Vi misstänker att det kan finnas sådana element. Det kan finnas med personer som vill gå mer handgripligen till väga. Vi har tagit in personal med tanke på den risken, säger Jan Strannegård till Nyheter24.

Här kan du se ett kort klipp från kravallerna 2001:

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!