Måndag 26 Sep
Stockholm

OG-boss startar Hells Angels-utmanare

Mongols MC är etablerade i Sverige sedan maj i år.
1 av 2
Mongols MC är etablerade i Sverige sedan maj i år. Foto:
2 av 2

NYHETER24 AVSLÖJAR: Nytt MC-krig kan skaka Sverige i sommar. Polisen: "Från polisens håll är det absolut inte trevligt."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Mongols mc

Kallas i bland för "Mongol Nation" eller Mongol Brotherhood". Startades 1969 i Kalifornien av Vietnamveteraner som inte kom in i Hells Angels. I dag finns de representerade i USA, Tyskland, Italien, Österrike och Mexico.

STOCKHOLM. Jonas Bergdahl - tidigare ledare för Original Gangsters i Stockholm och grundare till Crime Inc - håller nu på att starta upp ett beryktat motorcykelgäng i Sverige kan Nyheter24 avslöja.

"Benägen att få hit dem"

På en nylanserad hemsida får du veta att mc-klubben Mongols har etablerat sig i Skandinavien under maj månad 2011. Något som nu bekräftas av polisen i Stockholm.

– Ja, det verkar som att han är väldigt benägen att få hit dem. Det är omöjligt att starta något sådant utan tillåtelse, säger Amir Rustami som jobbar på sektionen mot gäng hos Stockholmspolisen, till Nyheter24.

Klubben startades 1969 i södra Kalifornien av latinamerikanska krigsveteraner som vägrades inträde i Hells Angels. Sedan dess har konflikten mellan de två mc-gängen varit glödhet och från tid till tid stått i lågor.

– Från polisens håll är det absolut inte trevligt. Jag hoppas att man tar detta på allvar.

Upplagt för konflikt

Frågan är vad den konflikten kan få för konsekvenser i Stockholm 2011?

– Hells Angels startade upp sin 13:e avdelning för bara en vecka sedan. De har total dominans vad gäller "1%-klubbarna" i Sverige. Jonas är ingen biker och har ingen bakgrund inom den världen, men jag vet ju inte vilka han har värvat, säger Lasse Weirup, kriminaljournalist och medförfattare till boken Svensk Maffia, till Nyheter24.

På olika nätforum går spekulationerna varma. Antingen missförtroendeförklaras Jonas Bergdahl, eller så är det på riktigt och det är upplagt för krig. Hur som helst är hemsidan, facebookgruppen och bilderna som publiceras där på riktigt. Men Lasse Weirup är ändå skeptisk.

– Många försöker nå en position genom att starta hemsidor, facebookgrupper och liknande. Jonas berättar i vår bok Svensk Maffia - Fortsättningen att han ser det som att han är chef för företag och är intresserad av att driva upp varumärken.

Varför Jonas Bergdhal över huvudtaget gett sig in i den kriminella världen är gåtfullt, anser Weirup.

– Han har haft alla förutsättningar att livnära sig hederligt, men av olika anledningar verkar han ha en stark dröm om att bli någon i gängvärlden.

"Älskar kändislivet på Stureplan"

Något som Amir Rustami kan bekräfta.

– Bergdahl är entreprenör. Han skulle kunna lyckas lika bra i den lagliga världen. Jag tror det handlar om kändisskapet som kommer med att vara gängledare. Han älskar kändislivet på Stureplan. Han hade till exempel sin muckfest på Josefinas på Djurgården.

Tror du att ledningen för MC Mongols vet vem han är?

– Ja de har ju sina kontakter här, inte minst via deras band till Outlaws MC. De vet nog vem Jonas är. Samtidigt kanske de inte är så medvetna om var han har sina lojaliteter.

Vad menar du?

– Han har ju startat upp och gått ur olika gäng under kort tid. Jag tror inte att han söker sig till det här för brödraskapet, säger Amir Rustami vid Stockholmspolisen till Nyheter24. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.