Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Federley: ”Vi tar för bra hand om de som har det väldigt bra”

- 25/05/2011, 11:53 -
Fredrick Federley.
1 av 2

Fredrick Federley.

YVONNE ÅSELL / SVD / SCANPIX

Alliansregeringen får kritik av centerpartiets Fredrick Federley.
2 av 2

Alliansregeringen får kritik av centerpartiets Fredrick Federley.

BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

"Det här är ju någonting vi aldrig kan få stöd för."

Centerpartiets Fredrick Federley har flera gånger öppet uttryckt avvikande åsikt från såväl övriga allianspartier som sitt eget centerparti. Och när Nyheter24 mötte Federley passade han på att uttrycka frän kritik mot alliansens politik, som han i flera avseenden betraktar som ett misslyckande. I ett resonemang om hur stor eller liten staten bör vara underkänner han det nuvarande läget. Han vill dessutom att betydligt större resurser satsas på att hjälpa de som hamnat i missbruk eller på gatan, oavsett motprestation.

Är det inte så att i länder med väldigt liten stat, eller för den delen väldigt stor och mäktig stat, så svälter människor. Tycker du inte att vi svenskar hittat en bra medelväg?

- Det svälter folk i Sverige också. Vi har 15 000 sprutnarkomaner. Vi har x antal 1000 uteliggare i Stockholm som det går sådär för. Problemet på sista tiden är ju inte att vi tar för bra hand om de som har det sämst - vi tar för bra hand om dem som har det väldigt bra.

Men det är ju ni som sitter i regering?

- Jo, det här är ju någonting vi aldrig kan få stöd för. Jag vill ju vi ska lägga ett tak för hur mycket man kan få ut i ersättning ur a-kassan och ur arbetsförmedlingen och sen höjer vi inte de taken på några år. Utan med de resurser som blir över väljer vi att lyfta de som har det allra sämst, som hamnar mellan systemen.

Du säger att antalet hemlösa ökar, men det är ju ni som sitter i regering. Är det inte det sämsta betyg man kan ge sig själv?

- Jag bara konstaterar hur det ser ut.

Vilka fel har ni gjort i så fall?

- Drogpolitiken är fel. Bostadspolitiken är fel, det är en annan sak.

Är det ingen som lyssnar på dig i riksdagen?

- Drogpolitiken kommer ingen vilja ändra på. Man tycker det är toppen som det är i dag, så länge du inte ser saker framför dig så är allting fantastiskt.

Hur kommer det sig att Filippa Reinfeldt vägrar uttala sig om att man nu ska tillåta sprutbyte för narkomaner i Stockholm?

- Moderaterna i Stockholm är emot det, de har gjort allt de kan för att obstruera. Det hade redan funkat sedan årsskiftet om de inte förhalat det. Nu håller Anna König (Jerlemyr), som är socialborgarråd, på att förhala det. Sen när det kommer till andra trygghetsfrågor:  Socialförsäkringen ska vi ha kvar, vi ska inte lägga de stora resurserna på att pimpla ut pengarna till de som har det väldigt bra, utan på att fånga upp dem som har de sämst.