Onsdag 28 Sep
Stockholm

Olaglig trädfällning kan ge sköna miljoner

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Den olagliga trädfällningen kan bli en härlig vinstaffär för fastighetsägaren som skövlade tio 100-åriga tallar för att förbättra utsikten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
TRÄDFÄLLNINGEN I BROMMA

Det var i augusti förra året som den 39-årige företagaren lät fälla tio tallar på sin mark. Tallarna var runt 100 år gamla och väntades leva i upp till 200 år till.

Enligt kommunen finns planer på att planera nya träd där de gamla stått men den nya sjöutsikten lär inte påverkas på många år.

Den företagare i Bromma utanför Stockholm som fällde ett antal 100 år gamla tallar för att förbättra sjöutsikten utanför den 205 kvadratmeter stora åttarumsvillan dömdes tidigare i veckan till 150 dagsböter på totalt 45 000 kronor för sitt tilltag. Men frågan är om 39-åringen ändå blir den slutgiltiga vinnaren – värdet på huset har nämligen stigit i och med brottet.

Mäklaren Håkan Jansson Husman Hagberg i Bromma bekräftar att trädfällandet är mycket värt för värdet.

- Det gör väldig skillnad. Ser man på de hus som är dyrast har de flesta sjöutsikt. Enbart sjötomt är inte jätteviktigt, men här får du en helt annan vy över vattnet, säger han till Nyheter24.

Kommunen har samtidigt stämt mannen på fyra miljoner kronor. Kommer fastighetsägaren undan stämningen hyfsat lindrigt blir dock lagbrottet snarare en investering.

- Får han bara en miljon i skadestånd skulle många i Bromma fälla sin träd och börja betala. De som bor på de adresserna har det väldigt ofta gott ställt, så särskilt innan de säljer skulle det hända, säger Anders Löwén, presstalesman för Villor Storstockholm, till Nyheter24.

Om Stockholms kommun får de fyra miljoner de begärt i skadestånd är det knappast en given vinstaffär för mannen som äger huset och fällde träden. Men krasst strategiskt och ekonomiskt är det ändå kanske värt det på sikt.

Kan man se det här som en väldigt aggressiv form av homestaging?

- Haha, det skulle man kunna göra men de hade ju redan köpt huset i det här fallet, det såldes ganska billigt, för 9,3 miljoner tror jag. Men självklart, sjöutsikt är sjöutsikt, säger Håkan Jansson till Nyheter24.

Anders Löwén instämmer.

- Det där huset hade man i dag utan problem fått elva miljoner för med träden uppe, nu när de är fällda kanske han skulle få 13-14 miljoner, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

- Det finns exempel där man får fem miljoners ökning. Hade han tagit ner träden åt alla håll så han fick en panoramavy finns det exempel där det blir fem miljoners skillnad.

Blir det bara dagsböter och ett lågt skadestånd kan fastighetsägaren alltså sälja huset och den nästan 900 kvadratmeter stora tomten och skratta hela vägen till banken medan kommunen planterar nya träd på tomten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.