Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Organiserad brottslighet i sin allra finaste form

1 av 2

2 av 2

Nyheter | 26/05/2011 09:38

KRÖNIKA. "De som har det för bra har blivit väldigt bra på att ta hand om sig själva också. Oavsett vad lagarna säger."

Huset måste upp i värde. Upp, upp, upp. Hela tiden. No matter what. Det var kanske så trädfällaren i Bromma tänkte. Det är så alla svenskar verkar tänka numera. Och tänka, det gjorde han.

Det finns väl ingen som tror att dådet där tio 100-åriga tallar kapades över natten var en impulshandling.

Det var med stor sannolikhet en genomtänkt, klinisk och smart plan att tjäna lite cash. Mannen bakom dådet är en framgångsrik företagare som "lyckats". Det är ingen korkad snubbe som lackade ur en söndag när han vaknade på morgonen och inte kunde se sjön.

Han är smart nog att inse vad han gjort. Och kanske glad för det dessutom. Han köpte trots allt sitt hus för nio miljoner kronor. Och på mindre än två år kan han sälja den för upp till 14 miljoner, säger en mäklare, där den nya sjöutsikten på egen hand ökar värdet med tre millar.

Kanske är trädfällningar den nya typen av organiserad brottslighet. Kolla lagarna. Checka av med mäklare. Och väg konsekvenserna mot vinsten. Vinsten var tyngst. Om straffet är 40 000 i böter - men belöningen närmare tre miljoner, ja då kanske vi får se en ny våg av trädfällningar. Alla vill väl tjäna sig en hacka. Och en motorsåg kostar inte så mycket och är ganska enkel att hantera. "Om han tjänar miljoner på det, ja då kommer varenda Bromma-bo göra samma sak", sa en Bromma-kompis till mig.

Det är kanske så det nya Sverige ser ut. Fyra år med Alliansen innebär en del förändringar. Centerns Fredrick Federley sa nyligen till Nyheter24 att "Sverige tar för bra hand om dem som har det väldigt bra."

Nu verkar som att de som har det för bra har blivit väldigt bra på att ta hand om sig själva också. Oavsett vad lagarna säger.