Lördag 3 Dec
Stockholm

Flyktingbarn på asylboende hånades för sin religion

Flyktingbarnen hånades av personalen för sin religion.
1 av 3
Flyktingbarnen hånades av personalen för sin religion. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Flyktingbloggen är en partipolitiskt obunden samlingsplats för aktivister, debattörer, politiker och organisationer som arbetar för en mänsklig flyktingpolitik. Barnen på bilden har inget med artikeln att göra.
2 av 3
Flyktingbloggen är en partipolitiskt obunden samlingsplats för aktivister, debattörer, politiker och organisationer som arbetar för en mänsklig flyktingpolitik. Barnen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Flyktingbloggen
Tidigare riksdagsledamoten Magdalena Strijffert (s) riktar stark kritik mot Norrsjö kommun.
3 av 3
Tidigare riksdagsledamoten Magdalena Strijffert (s) riktar stark kritik mot Norrsjö kommun. Foto: Annacarin Löfstedt

Personalen hånade ensamkommande flyktingbarn för att de inte åt griskött.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Socialstyrelsens beslut

Verksamheten uppfyller inte lagstiftningen och dess intentioner i de delar som tillsynen avser.

- Verksamheten ska förändra sina rutiner angående dokumentation så att den genomförs i enlighet med gällande lagstiftning.

- Verksamheten ska förbättra ungdomarnas möjligheter att påverka sin vård på boendet.

– Utifrån att våld förekommit och att ungdomar gett uttryck för att inte känna sig trygga i boendet ska verksamheten vidta åtgärder för att förebygga ytterligare våldssituationer.

- Verksamheten ska åtgärda de övriga redovisade brister som iakttagits vid tillsynen.

Källa: Socialstyrelsen

BASTUTRÄSK. Personalen på flyktingboendet Athena skrattade hånfullt när ungdomarna berättade att de inte kunde äta griskött.

När en av pojkarna råkade äta en hamburgare med fel slags kött plockade en ur personalen fram kameran och tog en bild samtidigt som han skrattade åt honom. Bilden har sedan använts för att håna ungdomarna vid ett flertal tillfällen.

I stället för att ge ungdomarna rätt sorts kött fick de äta kikärtor och mjölk vilket senare ledde till att pojkarna rasade i vikt. Personalen ska även ha hotat med fängelse och polis när pojkarna blev arga för att de var hungriga. Detta är bara några av de flera kränkande händelser som tio ensamkommande flyktingbarn beskriver i en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

– Det är ju katastrof om det har varit på det här viset, säger Lars-Åke Holmgren näringslivschef, Norrsjö kommun, till Nyheter24.

Lars-Åke Holmgren frånsäger sig dock ansvaret och poängterar att den som är ytterst ansvarig är boendets chef. Men under vissa perioder har flyktingboendet saknat en ansvarig chef på grund av mammaledighet och under tiden har flera vikarierande chefer har hoppat in.

Men pojkarnas anmälan till DO är dock inte första gången som Athena flyktingboende uppmärksammas för sina brister.

Efter en tillsyn gjord av Socialstyrelsen hittades även brister i ungdomars säkerhet. Enligt rapporten som kom i juni 2010 kände sig inte pojkarna trygga på Athena. Och enligt en god man till en av ungdomarna har arbetsledare och personal varit dåliga på att planera och har stora brister i rutinerna vid till exempel ett slagsmål.

Vid ett flertal tillfällen ska personalen låst in sig på personalrummet och sedan ringt polisen i stället för att avbryta bråket.

– Om jag säger så här. Jag vet att det finns de som har lämnat boendet efter det här. När det blir någon som lämnar kan det vara så att någon har lämnat sin anställning i samförstånd, säger Lars-Åke Holmgren till Nyheter24.

Du menar att någon har fått sparken?

– Som du säkert förstår kan jag inte uttala mig så som du gör, säger han till Nyheter24.

Lars-Åke Holmgren arbetar fortfarande som näringslivschef men hans ansvar flyttades vid årsskiftet över till tidigare skolchefen Max Bohman som numera är utvecklingschef. Han vill dock inte uttala sig om pojkarnas anmälan till DO och hänvisar till att det här skedde innan han tillträdde.

– Det här är inget som vi accepterar. Vi måste utreda vad som är korrekt i den här kritiken och vad är det som inte stämmer med verkligheten, säger Max Bohman till Nyheter24.

Att kommunen lägger locket på tills en utredning är färdig är vanligt enligt Magdalena Streijffert. Hon har tidigare suttit som riksdagsledamot för socialdemokraterna men numera arbetar hon bland annat som redaktör för Flyktingbloggen.

– Jag tycker att det är lite fegt av kommunen att inte uttala sig. Boendet har fått kritik tidigare och då är det viktigt att kommunen visar att de är på pojkarnas sida, säger hon och ger samtidigt Max Bohman en uppläxning.

– De här pojkarna är redan utsatta som det är. Då är det bättre att kommunen går ut och säger att det här är helt oacceptabelt, säger Magdalena Streijffert.

I de ensamkommande flyktingbarnens anmälan till DO berättar de även att de var rädda för att de inte skulle få stanna i Sverige om de anmälde boendet. 

– Det är alltid kommunen som har ett ansvar för barnen då de har skrivit ett avtal med Migrationsverket, säger Magdalena Streijffert.

Nyheter24 har sökt chefen för Athena flyktingboende.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.