Söndag 4 Dec
Stockholm

Mobilen blir plånbok - Polisen: "vi får se vad bovarna hittar på"

1 av 2
. Foto: Mary Altaffer/AP/Scanpix
2 av 2
. Foto: Mary Altaffer/AP/Scanpix

Polisen räknar med ny brottslighet i och med den nya tekniken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nu lanserar storföretaget Google sin senaste supersatsning. Google Wallet ska ersätta plastkort och kontanter och göra att du med hjälp av din smartphone kan hantera alla de betalningar du gör i vardagen. I New York och San Fransisco har 120 000 butiker – till att börja med – anslutit sig till det nya systemet. Och går det bra vid lanseringen i USA kommer den nya Googlesatsningen troligen snart till Europa och Sverige. I Storbritannien finns redan en liknande lösning för vissa Samsungtelefoner.

Polisens presstalesperson Christer Nordström säger till Nyheter24 att det inte finns någon särskild beredskap för de säkerhetsrisker som nya betalningsmedel för med sig.

- Vi är medvetna om alla nya tekniker som kommer. Det är som det är och inget vi kan stoppa, vi förutsätter att de som bjuder på de här tjänsterna tittar på olika säkerhetsfrågor kring det, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

- Sen finns det alltid smarta typer som lyckas knäcka koder och allt vad det är, det är svårt att göra något åt.

Samtidigt menar han att polisen inte kan göra så mycket. Blir någon bestulen på 1 000 kronor i samband med en webbaserad betalning är det inte ens lönt att försöka utreda det.

- Blir nån blåst på pengar i dag ersätter bankerna i allmänhet allt per omgående. Anmälan görs mer för att banken kräver det. Det är näst intill omöjligt att hitta den fysiska personen som ligger bakom.

Att ett antal personer kommer att utsättas för brott oavsett hur teknikutvecklingen ser ut råder det inget tvivel om. Och från polisens håll menar man att man varken kan eller vill påverka vilken teknik som utvecklats. Däremot håller presstalesmannen Christer Nordström med om att det blir ett allt större ansvar på den enskilde. Något han tycker att alla borde tänka på när de använder nya prylar.

- Innehavaren har ett personligt ansvar för hur man hanterar det. Vilka koder och allt man har med sig i telefonen. Den enskilde har ett otroligt ansvar, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

- Det kommer aldrig finnas ett hundra procent säkert system, det är önsketänknade. Man får se vad bovarna hittar på. Uppfinningsrikedomen är ju enorm, det är en utmaning i sig för dem, det är fascinerande på sitt sätt, men inte alltid lagligt direkt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.