Stockholm

Vänsterns stöd rekorddåligt: "Vi har haft trovärdighetsproblem"

. Foto: FREDRIK PERSSON/AP/SCANPIX

"Man sympatiserar med våra frågor men röstar inte på oss."


Läs mer

Samtidigt som socialdemokraterna ökar och avståndet till alliansen krymper får vänsterpartiet det sämsta opinionsstödet på 17 år. I DN/Synovates mätning får partiet 4,1 procent. Senast vänsterpartiet hade ett lika lågt stöd var i april 1994. Partiesekreterare Anki Ahlsten säger till Nyheter24 att enskilda mätningar är svåra att dra slutsatser av men att det är en bottennotering värd att ta på största allvar.

- Det är väldigt dåliga siffror, säger hon till Nyheter24. Hon menar att de inte alltid lyckats kommunicera sin politik på rätt sätt.

- Vi har haft problem när det handlar om trovärdighet. Det måste vi jobba mer med hur vi presenterar politiken. Det har varit svårt att få genomslag för sånt som en stor offentlig sektor och högre skatt - man sympatiserar med det men röstar inte med det, konstaterar hon.

Samtidigt har ni fått ett stort antal nya medlemmar efter valet.

- 3 300 medlemmar kom efter valet, och nu är det 2 200 medlemmar fler netto. Totalt har vi runt 11 000 medlemmar så det är ju fantastiskt roligt.  Nu måste vi ha en strategi för att ta emot alla nya, och informera om vad som finns att göra.

Tror du att ni kan tappa väljare till socialdemokraterna i och med att Håkan Juholt uppfattas som mer vänster än Mona Sahlin?

- Om det skulle vara så att de hade en sån politik kanske. Det ä ren sak när man håller tal. Men upplevs det att de gör en förändring också politiskt är det klart att det kan få en effekt, det återstår att se.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.