- Foto: FREDRIK PERSSON/AP/SCANPIX

Vänsterns stöd rekorddåligt: "Vi har haft trovärdighetsproblem"

"Man sympatiserar med våra frågor men röstar inte på oss."


Samtidigt som socialdemokraterna ökar och avståndet till alliansen krymper får vänsterpartiet det sämsta opinionsstödet på 17 år. I DN/Synovates mätning får partiet 4,1 procent. Senast vänsterpartiet hade ett lika lågt stöd var i april 1994. Partiesekreterare Anki Ahlsten säger till Nyheter24 att enskilda mätningar är svåra att dra slutsatser av men att det är en bottennotering värd att ta på största allvar.

- Det är väldigt dåliga siffror, säger hon till Nyheter24. Hon menar att de inte alltid lyckats kommunicera sin politik på rätt sätt.

- Vi har haft problem när det handlar om trovärdighet. Det måste vi jobba mer med hur vi presenterar politiken. Det har varit svårt att få genomslag för sånt som en stor offentlig sektor och högre skatt - man sympatiserar med det men röstar inte med det, konstaterar hon.

Samtidigt har ni fått ett stort antal nya medlemmar efter valet.

- 3 300 medlemmar kom efter valet, och nu är det 2 200 medlemmar fler netto. Totalt har vi runt 11 000 medlemmar så det är ju fantastiskt roligt.  Nu måste vi ha en strategi för att ta emot alla nya, och informera om vad som finns att göra.

Tror du att ni kan tappa väljare till socialdemokraterna i och med att Håkan Juholt uppfattas som mer vänster än Mona Sahlin?

- Om det skulle vara så att de hade en sån politik kanske. Det ä ren sak när man håller tal. Men upplevs det att de gör en förändring också politiskt är det klart att det kan få en effekt, det återstår att se.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.