Lördag 18 Sep
Stockholm

Thang berättar från gömstället: "Vet inte om jag klarar mig"

Efter sju år bestämde Migrationsverket att Thang Nguyen och hans syskon ska utvisas.
1 av 2
Efter sju år bestämde Migrationsverket att Thang Nguyen och hans syskon ska utvisas. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Thang Nguyen gömmer sig på hemlig ort.
2 av 2
Thang Nguyen gömmer sig på hemlig ort. Foto: Privat

Utvisningshotade Thang Nguyen gömmer sig från myndigheterna i hopp om att få stanna i Sverige.–  Jag är inte säker på att jag kommer att klara mig utan hem och pengar, säger han till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Uppmärksamhet i medierna

Klass 9D började direkt när beskedet om Thang Nguyen kom, att jobba med alla knep för att få ut historien om utvisningen i olika medier.

Det uppmärksammades lokalt i Hallandsposten och i radion. Däremot ska TV4 Halland ha tackat nej till att göra något, enligt klassföreståndaren Maria Norrman.

Men uppmärksamheten stannade inte där. SVT:s Hallandsnytt har också tagit upp hans historia.

P4 Halland har pratat med Migrationsminstern Tobias Billström. Han ville dock inte uttala sig om det enskilda fallet utan pratade i stället om vad han tyckte generellt.

För sju år sedan ansökte Thang Nguyen tillsammans med sina syskon om uppehållstillstånd i Sverige. I normala fall skulle de fått vänta i högst sex månader på ett beslut. Men för migrationsverket tog det sju år. Under tiden har han anpassat sig till Sverige på ett exemplariskt sätt. Han har lärt sig svenska, skaffats sig toppbetyg i skolan, fått massor av vänner och börjat planera för hösten då han sökt in till gymnasiet.

I måndags krossade migrationsverket hans drömmar och i dag lever han gömd i hopp om att de ska ändra sig. För Nyheter24 berättar Thang, direkt från sitt gömställe, om känslorna inför utvisningen och den plötsligt tillvaron på flykt.

– Jag vill att de ska ta tillbaka beslutet. Eftersom jag har bott här tillsammans med min familj under sju år. Man kan säga att jag har bott här i halva mitt liv och under sju år hann jag skaffa ett antal vänner med bra relationer. Och som de säger att jag inte anpassar mig till Sverige, hur ska jag göra för att kunna anpassa mig?, säger Thang Nguyen från sitt gömställe till Nyheter24.

Vågar inte ringa till föräldrarna

16-åriga Thang berättar att han efter omständigheterna mår okej. Men rädslan för att någon ska hitta honom och skicka tillbaka honom till ett land som han inte längre kallar hemma gör sig ständigt påmind. För sex dagar sedan var han tvungen att lämna all form av trygghet bakom sig. Familjen, vännerna och skolan är det viktigaste han har i sitt liv. Men med dem har han knappt någon kontakt med längre.

Mobilen håller han oftast avstängd och han vågar inte ringa till sina föräldrar eftersom polisen kanske kan spåra hans samtal.

– Om de skickar mig till Vietnam kommer jag bli ett gatubarn. Inget hem, inga kompisar och ingen skola för mig. Jag har inga släktingar och kompisar där, säger han till Nyheter24.

Rädd för att bli igenkänd

Efter sex dagar på rymmen vet han fortfarande inte hur länge han måste vara gömd. Han drar sig för att röra sig utanför huset då han är rädd att människor ska känna igen honom.

– Jag är inte säker på att jag kommer att klara mig utan hem och pengar. Om jag kan få en adress från Migrationsverket innan jag åker tillbaka, så kanske jag kan klara mig ett tag. Men då måste jag ut och jobba, fast jag kommer garanterat att få ett dåligt jobb, eftersom jag saknar utbildning.

Under de senaste dagarna har han pratat med sina föräldrar ett fåtal gånger på telefon. Familjen gör sitt bästa för att stötta honom trots att det inte kan träffas.

– Jag vet faktiskt inte varför de ville skicka hem mig och mina syskon. Det värsta som jag kan tro är att de som sitter på Migrationsverket tillhör sverigedemokraterna. Jag tycker att det är förjävligt. Man kan inte ens leva ifred och jag måste gömma mig, lämna mina kompisar och familj.

"Jag ser inte en bra framtid för mig"

Den senaste tiden har Thang och hans syskon fått stöd från klasskamrater, politiker och allmänheten. Det stödet har varit extremt viktigt för honom och om han får stanna har han dem en stor del i det.

– Jag har levt med mamma sedan jag var liten i Vietnam. För sju år sedan kom vi hit och har bott med pappa i 7 år, säger han och fortsätter.

– Jag ser inte en bra framtid för mig, dels så missar jag skolan och utbildning och dels så är jag jagad av poliser, säger Thang Nguyen till Nyheter24.

Just nu finns det en sak som känns lika jobbig för Thang som för alla andra ungdomar i samma ålder:

- Det värsta jag kan tänka mig är om jag inte kan komma på skolavslutningen, det är helt sjukt, säger han till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela