Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

S: "Valfriheten är en myt"

- 03/06/2011, 12:35 -
Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp).

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp).

Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Claes Borgström säger att man visste från början att jämställdhetsbonusen inte skulle ha tillräckliga effekter.

Utnyttjandet av jämställdhetsbonusen, som ska uppmuntra till ett mer jämlikt uttag mellan mammor och pappor av föräldraförsäkringen, är lågt. Av de 44 000 som enligt Försäkringskassan bedöms som berättigade till bonusen och som därför fått ansökningsblanketter hemskickade har bara 25 000 ansökt om bonusen.

Claes Borgström, jämställdhetspolitisk talesperson för socialdemokraterna, är inte förvånad.

- Det har jag sagt från början att det inte kommer att få det genomslag man tänkt. Regeringen gör valhänta försök att påverka jämställdheten, och det här är ett exempel på detta, säger han till Nyheter24.

Och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) medger att systemet inte funkat som man tänkt.

- Vi är medvetna om att det inte har fungerat tillräckligt bra. Därför förenklar vi systemet. Man ska inte behöva ansöka utan pengarna betalas ut automatiskt, säger hon till Nyheter24.

Claes Borgström är kritisk till hur regeringen skött frågan kring föräldraförsäkringen, som han menar är en nyckelfråga för ökad jämställdhet och minskade löneskillnader i Sverige. Han anser inte heller att alliansen prioriterar frågan tillräckligt.

- De säger ju alltid att det ordnar sig, att det reder sig självt. Jämställdhetsbonusen är mer av en papperstiger, det är slag i luften, säger Borgström.

Han menar att problemet inte kommer att lösas med bonusar till pappor som stannar hemma utan påpekar att den valfrihet regeringen säger sig värna inte finns.

- De har ju sitt mantra att det ska vara valfrihet, som om det inte finns en massa informella hinder. Valfriheten är en illusion. Arbetsgivare förväntar sig att män ska vara på jobbet, kollegorna förväntar sig att männen ska vara på jobbet. Löneskillnaderna gör att det blir svårare för män att vara hemma med barnen och det i sig konserverar löneskillnaderna.

En beskrivning Nyamko Sabuni inte stämmer in i.

- Det är synd att socialdemokraterna motsätter sig morötter för föräldrar att dela lika, utan vill ha tvingande åtgärder till varje pris. Vi är medvetna om problemen, och därför förändrar vi jämställdhetsbonusen så den blir enklare och bättre, säger hon till Nyheter24.

En individualiserad föräldraförsäkring ser hon som en sista utväg först om inget annat fungerar.

- Att fler pappor tar ut föräldraledighet är bra för barnen och bra för jämställdheten på arbetsmarknaden. Men familjer befinner sig i olika livssituationer och har olika behov. Därför är det bättre med incitament för familjer att dela lika på föräldraledigheten, än tvingande lagstiftning.