Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp).
Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp). - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

S: "Valfriheten är en myt"

Claes Borgström säger att man visste från början att jämställdhetsbonusen inte skulle ha tillräckliga effekter.


Vem får jämställdhetsbonus?

Den förälder som totalt har tagit ut flest dagar med föräldrapenning får jämställdhetsbonus om han eller hon arbetar eller studerar när den andra föräldern tar ut föräldrapenning. Om den förälder som inte tar ut föräldrapenning är arbetslös, sjukskriven eller föräldraledig för ett annat barn under den aktuella perioden blir det ingen bonus.

Källa: Försäkringskassan.

Utnyttjandet av jämställdhetsbonusen, som ska uppmuntra till ett mer jämlikt uttag mellan mammor och pappor av föräldraförsäkringen, är lågt. Av de 44 000 som enligt Försäkringskassan bedöms som berättigade till bonusen och som därför fått ansökningsblanketter hemskickade har bara 25 000 ansökt om bonusen.

Claes Borgström, jämställdhetspolitisk talesperson för socialdemokraterna, är inte förvånad.

- Det har jag sagt från början att det inte kommer att få det genomslag man tänkt. Regeringen gör valhänta försök att påverka jämställdheten, och det här är ett exempel på detta, säger han till Nyheter24.

Och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) medger att systemet inte funkat som man tänkt.

- Vi är medvetna om att det inte har fungerat tillräckligt bra. Därför förenklar vi systemet. Man ska inte behöva ansöka utan pengarna betalas ut automatiskt, säger hon till Nyheter24.

Claes Borgström är kritisk till hur regeringen skött frågan kring föräldraförsäkringen, som han menar är en nyckelfråga för ökad jämställdhet och minskade löneskillnader i Sverige. Han anser inte heller att alliansen prioriterar frågan tillräckligt.

- De säger ju alltid att det ordnar sig, att det reder sig självt. Jämställdhetsbonusen är mer av en papperstiger, det är slag i luften, säger Borgström.

Han menar att problemet inte kommer att lösas med bonusar till pappor som stannar hemma utan påpekar att den valfrihet regeringen säger sig värna inte finns.

- De har ju sitt mantra att det ska vara valfrihet, som om det inte finns en massa informella hinder. Valfriheten är en illusion. Arbetsgivare förväntar sig att män ska vara på jobbet, kollegorna förväntar sig att männen ska vara på jobbet. Löneskillnaderna gör att det blir svårare för män att vara hemma med barnen och det i sig konserverar löneskillnaderna.

En beskrivning Nyamko Sabuni inte stämmer in i.

- Det är synd att socialdemokraterna motsätter sig morötter för föräldrar att dela lika, utan vill ha tvingande åtgärder till varje pris. Vi är medvetna om problemen, och därför förändrar vi jämställdhetsbonusen så den blir enklare och bättre, säger hon till Nyheter24.

En individualiserad föräldraförsäkring ser hon som en sista utväg först om inget annat fungerar.

- Att fler pappor tar ut föräldraledighet är bra för barnen och bra för jämställdheten på arbetsmarknaden. Men familjer befinner sig i olika livssituationer och har olika behov. Därför är det bättre med incitament för familjer att dela lika på föräldraledigheten, än tvingande lagstiftning. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.