Tisdag 26 Okt
Stockholm

Silbersky försvarar sextorpsmannen - är han körd?

Hagamannen - Niklas Lindgren.
1 av 3
Hagamannen - Niklas Lindgren. Foto: Scanpix / TT
Den misstänkte 47-årige mannen tillsammans med sin försvarsadvokat Leif Silbersky i Halmstad tingsrätt.
2 av 3
Den misstänkte 47-årige mannen tillsammans med sin försvarsadvokat Leif Silbersky i Halmstad tingsrätt. Foto: Christel Lind/SCANPIX
Helikopterrånarna fick med sig dryga 40 miljoner kronor.
3 av 3
Helikopterrånarna fick med sig dryga 40 miljoner kronor. Foto: POLISEN

Leif Silbersky har de senaste åren försvarat och förlorat flera kända brottsmål.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Opopulär på Facebook

Låt samhället slippa Leif Silbersky. Det är namnet på en Facebookgrupp som en 25-årig man har startat.

I skrivande stund har gruppen 1079 medlemmar.

– Fattar inte att han kan sova på nätterna med ett sådant samvete allt för publiciteten, skriven en medlem i gruppen.

–Leif Silbersky tjänar inte mera än någon annan advokat gör för dom har samma tim taxa.. Han tar sig an fall som kan ge han massor av tid bara, skriver en annan medlem.

HALMSTAD. Vad har Hagamannen, Anders Eklund och 16-årige Riccardo Campogianis mördare gemensamt? De har alla försvarats av Leif Silbersky. Sveriges mest kände advokat har de senaste decennierna haft en fallenhet för att ta sig ann brottsmål som uppmärksammats i media. Och i de flesta av fallen slutar det allt som oftast med en fällande dom.

Så vad är då oddsen för att 47-årige Sextorpsmannen går fri? I dag startar rättegången i Halmstad tingsrätt mot mannen som enligt åklagarens åtal är skyldig till sextortyr och våldtäkt.

Nyheter24 minns Silberskys mest kända förluster.

Helikopterrånet

Den 23 september 2009 utsetts G4S värdedepå i Västberga för ett spektakulärt rån. Klockan fem på morgonen landar en helikopter på taket till värdedepån. Med hjälp av en slägga krossas en ruta och rånarna kan ta sig in i byggnaden. Enligt uppgifter får de med sig 39 miljoner kronor. Polisens utredning leder till att ett flertal personer grips varav en 35-årig man som pekas ut som helikopterpiloten. Mannen får Leif Silbersky som advokat men döms till sju års fängelse.

Anders Eklund - Englamordet 2008

Mordet på tioåriga Engla fick stor uppmärksamhet i media redan i samband med hennes försvinnande lördagen den 5 april 2008. Under en veckas tid engagerade sig ett hundratal personer i sökandet efter Engla men det var inte förrän en privatperson lyckades fånga 46-årige Anders Eklunds bil på bild som utredningen tog fart.

Privatpersonen hade av slump först fotograferat Engla på sin cykel och sedan bilen med bara några minuters mellanrum. Anders Eklund dömdes den 6 oktober 2008 till livstids fängelse. Advokat Leif Silbersky kommenterade fallet så här: "Under mina 46 år som advokat har jag aldrig varit med om en så laddad stämning i rättssalen"

Riccarodos mördare

Den 6 oktober 2007 misshandlas 16-årige Riccardo Campogiani på Kungsholmen i Stockholm. Efter ett dygn i koma avlider han på Sankt Görans Sjukhus. Fem jämnåriga pojkar åtalas varav tre blir huvudåtalade. De 6 maj 2008 döms tre personer till 1 års sluten ungdomsvård. Två 16-åringar frias helt.

Leif Silbersky försvarade en av pojkarna som dömdes för dödsmisshandeln.

Hagamannen 2006

39-årige Niklas Lindgren blev känd som Hagamannen av allmänheten efter att han under flera år anföll och våldtog kvinnor i stadsdelen Haga i Umeå. Mellan 1998 och 2000 polisanmälde sex kvinnor och en 14-årig flicka att de blivit överfallna. Därefter följer ett fem års långt uppehåll innan ytterligare en kvinna våldtas 2005. Hagamannen greps 2006 av polisen och begärde Leif Silbersky som advokat. Den 22 april 2006 erkände han sex överfall i förhör. I juli samma år dömdes han till 14 års fängelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela