1 av 2
- Foto: Linus Bohman
2 av 2

EU: Gayklubbar ska undersökas i jakt på HIV-smittade

RFSL och SMI ska via gayklubbar kolla hur många män som har syfilis och HIV. Problematiskt att peka ut homosexuella som smittspridare, menar sociologen Martin Berg.


Allmänfarliga sjukdomar

Syfilis och HIV klassas som allmänfarliga sjukdomar och är smittspårspliktiga. Fall anmäls till smittskyddsläkare i landstinget och till Smittskyddsinstitutet. HIV-patienter har förhållningsregler de måste följa, enligt smittskyddslagen.

2010 hittades 199 fall av syfilis i Sverige, det är en ökning med tio procent sedan 2009. Hälften av fallen hade smittats utomlands. Bland de inhemska fallen fanns majoriteten hos män som har sex med andra män. Antal HIV-fall 2010 skiljer sig inte mycket från 2009. 465 fall av HIV-smitta upptäcktes 2010. 217 av dem var heterosexuella och 122 var homosexuella förbindelser.


Källa: Smittskyddsinstitutet

Smittskyddsinstitutet ska tillsammans med RFSL undersöka hur utbrett HIV och syfilis är på gayklubbar i Stockholm under hösten. Ett samarbete med RFSL ska underlätta undersökningen, eftersom RFSL har kännedom om miljöerna där män som har sex med män rör sig.

Männen ska få frågan om de vill lämna ett salivprov, något som är frivilligt, som sedan kommer att behandlas anonymt. Männen som ställer upp uppmanas sedan att efter en tid besöka Venhälsan i Stockholm för att få svar på salivproven.

Martin Berg, doktor i sociologi och homosexuell, säger att dessa tester har gjorts flera år ute i Europa.

– Det är en smått absurd undersökning, och vetenskapligt är den värdelös. Vad vill man åstadkomma med en sån här undersökning? Regeringen har inga strategier för hur man ska stoppa oskyddat sex. Men de kan ju alltid skylla på bögarna. Gör man undersökningar av heterosexuella på ”straighta” klubbar?

Problematiskt peka ut homosexuella

Han anser att det alltid kommer till att man ska se homosexualitet som en identitet. Heterosexuella blir inte identifierade med sin sexualitet. Att det dessutom är många heterosexuella som går på gayklubbar verkar de inte ha tänkt på, säger han.

– Jag kan väl inte säga att det är diskriminerande. Det skulle aldrig hålla i en rättssal, men det är problematiskt att peka ut homosexuella som smittspridare, säger Martin Berg.

RFSL arbetar med riktade åtgärder mot gruppen män som har sex med män och anledningen till det är, enligt Ulrika Westerlund, ordförande på RFSL, att prevalensen av HIV är mycket högre i den gruppen än i andra grupper.

– Jag anser att det är allvarligare att inte ha riktade åtgärder. Det handlar om praktik, inte om identitet. Jag har svårt att förstå kritiken att det skulle vara diskriminernade, säger Ulrika Westerlund till Nyheter24.

Nils Blom, chefsjurist på Smittskyddsinstitutet säger till Nyheter24 att det är viktigt att lägga fram att deltagande att lämna ett salivprov är frivilligt.

– Det är en intrikat frågeställning, men jag kan inte se att själva frågan skulle vara diskriminerande, säger han.

Projektet är finansierat av EU och kommer att genomföras i flera andra europeiska storstäder.

/
HIV
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!