Norsjö kommuns interutredning visar bristerna
1 av 3
Norsjö kommuns interutredning visar bristerna - Foto: Sofie From
Kommunalrådet Mikael Lindfors anser att kommunen inte har diskriminerat pojkarna.
2 av 3
Kommunalrådet Mikael Lindfors anser att kommunen inte har diskriminerat pojkarna. - Foto: Elizabet Westerlund
Max Bohman kritiserar boendets mathantering.
3 av 3
Max Bohman kritiserar boendets mathantering. - Foto: Sofie From

Flyktingbarnen lurades äta fläsk - nu erkänner kommunen felen

Norsjö Kommun erkänner bristerna vid flyktingboendet Athena men nekar till diskrimininering.


Flyktingbarnens anmälan

De tio flyktingbarnens anmälan mot Athena flyktingboende är mycket omfattande och påpekar flera brister på boendet.

Enligt barnen ska personalen skämtat ofta om att flyktingbarnen inte äter gris.

Boendechefen ska även ha sagt att när barnen flyttar ut så ska hon bjuda hem de på griskött.

Det största problemet för barnen var maten. Enligt pojkarna gick fler av ungdomarna ner mellan fem och tio kilo.

Personalen ska även ha köpt ut cigaretter till ungdomarna.

Chefen för boendet ska ha hotat med fängelse om flyktingbarnen inte skötte sig.

Personalen förstod inte barnens matkultur och köpte bland annat frysta pan pizzor till lunch.

BASTUTRÄSK. De tio ensamkommande flyktingbarnen på Athena flyktingboende behandlades inte på ett korrekt sätt. Det visar Norsjö kommuns egna internuredning av boendet. Max Bohman arbetar som utveckling- och tillväxtchef för kommunen och enligt hans svar till Distriktombudsmannen (DO) har det funnits brister på flera olika punkter i verksamheten

– Personalen hade inte tillräckligt med utbildning. Det gjordes misstag i början och man fick lära sig av det, säger Max Bohamn till Nyheter24.

Som Nyheter24 tidigare rapporterat anmäldes Athena av de tio flyktingbarnen som under en längre tid kände sig illa behandlade av personalen på boendet. Enligt anmälan ska de bland annat hånats för sin religion och blivit fotograferade när ett barn råkade äta en hamburgare med fel sorts kött. Enligt ungdomarna ska även boendechefen sagt att hon skulle bjuda på griskött när flyktingbarnen flyttat ut från boendet.

"Kan inte göra en egen polisutredning"

Eftersom anmälarna är anonyma och det inte framgår när det har bott på Athena har kommunen utrett tiden mars 2008 till våren 2011. Sedan 2008 har boendet haft en fast chef men under vissa perioder har hon varit mammaledig. Det har i sin tur lett till att boendet haft fyra olika chefer under hennes frånvaro. Det är därför svårt att utreda vem som har sagt vad menar Max Bohman.

– Jag kan ju inte göra en polisutredning och ta reda på vem som har sagt vad. Enligt personalen och chefen har de inte uttryckt sig rasistiskt, säger Max Bohman till Nyheter24.

Något som Max Bohman anser att boendet har gjort fel i är mathanteringen. En del är att man haft för lite antal lunchalternativ för de flyktingbarn som varit hemma från skolan. En annan är den kulturella skillnaden och där har kunskapen om en annan kultur varit för dålig.

– Det fanns inte så stor variation. Rutinen när man köpte in mat var inte så bra. Man hade tonfisk, kikärtor och frysta pan-pizzor. Man försökte att undersöka vad de gillade för mat men inte lyckats, säger Max Bohman.

Kommunen ber barnen om ursäkt

Trots anmälans hårda ord mot boendet ser han ingen grund för diskrimminering av ungdomarna. Men Max Bohmans råd är ändå att kommunen nu i stället går ut och ber ungdomarna om ursäkt.

– Jag tycker att kommunen ska be om ursäkt för de saker som man har haft brister i. Man kanske helt enkelt kan uttrycka en offentlig ursäkt, säger Max Bohman

Athena flyktingboende var från början inget bra boende menar han. Max Bohman tror dock att det här har med saker som hände i uppstarten. Sedan starten arbetar dock bara tre personer från personal kvar. Enligt Bohman har även en person fått lämna sitt arbete. Vad det berodde på vet han dock inte.

Mikael Lindfors (s) är kommunalråd för Norsjö kommun och han håller med Max Bohman om att kommunen borde be om ursäkt.

– Jag tycker att det är hemskt om det har varit ett dåligt mottagande. Det har kommit fram att vi har haft brister tidigare men de är åtgärdade nu. Vi anser att vi inte har diskriminerat någon och nu väntar vi på DO:s svar, säger Mikael Lindfors kommunalråd.

Enligt Mikael Lindfors kommer nu Athena flyktingboende att flyttas till Norsjö av flera skäl.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!