Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Thang kämpar vidare - för att stanna i Sverige

- 15/06/2011, 08:06 -
Sebastian Stenholm kämpar för Thang.
1 av 3

Sebastian Stenholm kämpar för Thang.

Privat

Thang Nguyen gömmer sig på hemlig ort.
2 av 3

Thang Nguyen gömmer sig på hemlig ort.

Privat

Thang Nguyen har bott i Sverige i sju år och har under tiden anpassat sig till samhället på ett ypperligt sätt.
3 av 3

Thang Nguyen har bott i Sverige i sju år och har under tiden anpassat sig till samhället på ett ypperligt sätt.

Lena Svensson

16-årige Thang Nguyen fick gå på skolavslutningen men hotas fortfarande av utvisning.

HYLTE. Socialdemokraten Sebastian Stenholm fick avslag på ansökan om verkställighetshinder. Det betyder att migrationsverket fortfarande vill utvisa 16-årige Thang Nguyen som får fortsätta att leva gömd.

– Migrationsverket läste igenom 55 sidor på två timmar och konstaterade att vi inte kom med något nytt, säger Sebastian Stenholm till Nyheter24.

Som Nyheter24 tidigare har rapporterat vill migrationsverket utvisa 16-årige Thang till Vietnam trots att han har bott i Sverige i sju år och inte har någon som helst anknytning till Vietnam längre. Sebastian Stenholm är den person som har fört Thangs talan och den som har hand om kontakten med migrationsverket och polisen.

– I dag ringde polisen till mig och de sa att man inte ser hur man ska kunna utvisa honom då han inte har någon som kan ta emot honom i Vietnam, säger Sebastian Stenholm till Nyheter24.

Marianne Paulsson är chef för utlänningspolisen i Hallands län och det är hon som har pratat med Sebastian Stenholm. Hon vill inte prata om Thangs fall i media då hon anser att det kan skada honom ännu mer. Hon kommenterar däremot gärna varför polisen lät Thang vara i fred vid skolavslutningen.

– Jag läste i tidningarna att det stod att polisen jagade honom och att han inte skulle få gå på sin skolavslutning. Det var helt fel. Polisen jagar honom inte och han gömmer sig i onödan, säger Marianne Paulsson till Nyheter24.

Marianne Paulsson tyckte synd om Thang eftersom han trodde att han inte skulle få gå på avslutningen. Hon menar också att han inte behöver hålla sig gömd då polisen inte letar efter Thang just nu. Hon säger dock att det normala är att migrationsverkets verkställer en utvisning.

Men om migrationsverket anser att de inte kan genomföra en utvisningen på grund av att personen till exempel håller sig gömd, så är det polisen uppgift att verkställa utvisningen. I Thangs fall är det däremot inte helt klart vad som är nästa steg i migrationssoppan.

– Det måste finnas någon som tar hand om barnet i hemlandet. Nu har jag skrivit tillbaka till migrationsverket och bett om råd och hjälp, säger Marianne Paulsson.

Att polisen än så länge inte jagar Thang Nguyen ser Sebastian Stenholm som positivt för framtiden.

– Det känns som vi har fått en positiv signal när polisen inte tycker att migrationsverket har gjort ett bra jobb, säger Sebastian Stenholm till Nyheter24.