Tommy Johansson var lärare på Björkhagsskolan i Hofors.
1 av 3
Tommy Johansson var lärare på Björkhagsskolan i Hofors. - Foto: Hofors kommun
Tommy Johansson beskrivs av eleverna som "alltid snäll och aldrig arg".
2 av 3
Tommy Johansson beskrivs av eleverna som "alltid snäll och aldrig arg". - Foto: Privat
Tommy Johansson misshandlades till döds i sin lägenhet av tre 20-åringar.
3 av 3
Tommy Johansson misshandlades till döds i sin lägenhet av tre 20-åringar. - Foto: Privat

Eleverna efter mordet: "Bra, nu dog han"

20-åringarna filmade när de hoppade och stampade den 54-årige läraren Tommy Johansson till döds.


Hela inspelningen av mordet

20-åringen: Så här blire jävla horunge, ska vi strypa han?

Säg åt han tyst då va.

Den unga kvinnan: Tommy kan du hålla käften!

20-åringen: Hoppa han på ­bröstet, hoppa han på bröstet!

Den unga kvinnan: Tommy!

20-åringen: Sch, sluta skrik, ­hoppa han på huve!

Den unga kvinnan: Alltså jag.

Kamraten: Va?

20-åringen: Håll käften din jävla fitta.

Det blir helt tyst.

20-åringen: Bra, bra, nu dog han.

20-åringen: Some people can do need help, some people can fuck up and go to hell, fuck up!

HOFORS. En av de tre eleverna krossade en ruta för att ta sig in i fastigheten där läraren Tommy Johansson bodde.

Klockan halv tre på natten till den 3 april sökte de upp honom i hans lägenhet på Skolgatan i Hofors. Tidigare under kvällen festade de tillsammans på en lokal pizzeria och stämningen hade varit god. Men sedan förändrades allt. Tillsammans tränger de tre 20-åringarna sig in i lägenheten varav den ena 20-åringen direkt slår läraren i ansiktet så han faller till golvet och blir liggande på rygg.

Därefter fortsätter den 20-årige mannen att slå den liggande läraren i ansiktet, bröstet och magen. Under misshandel väljer 20-åringarna att filma händelseförloppet med hjälp av en mobilkamera. Eleverna ångrar sig dock och efter misshandel raderades filmen. Polisen har dock lyckats återskapa filmen till en 42 sekunder lång ljudfil.

– Så här blir det jävla horunge, ska vi strypa han?

– Säg åt han tyst då va.

– Hoppa han på ­bröstet, hoppa han på bröstet!, säger 20-åringen på inspelningen.

Den 20-årige mannen ställer sig på den 54-årige lärarens huvud. Enligt åtalet som åklagaren Krister Frykman lämnade in till Gävle tingsrätt under tisdagen ska 20-åringen ha stampat och hoppat flera gånger på lärarens huvud, bröst och mage.

Misshandlas med kniv och sladd

Dödsmisshandeln fortsätter sedan med att mannen delar ut flera sparkar mot den liggande kroppen. Enligt åtalet har mannen sedan tagit fram en kniv alternativt ett vasst föremål och stuckit, skurit och slagit läraren ett stort antal gånger.

Sedan tar eleven fram nästa föremål i form av en sladd som han slår med flera gånger mot kroppen. Som om inte det vore nog så lyfter 20-åringen sedan upp Tommy Johanssons ben samtidigt som han sparkar och stampar på det.

Eleven visade vägen till bostaden

Den 20-åriga kvinnan, som också misshandlade läraren, ska ha sparkat honom mellan benen och mot kroppen. Åklagaren anser i sitt åtal att den tredje gärningsmannen, en 20-årig man, ska ha främjat misshandeln genom sitt agerande. Det var även han som visade vägen till Tommy Johanssons bostad på Skolgatan i Hofors. Det är även han som ska ha varit den som försökt undanröja bevis genom att ta med sig blod på ett papper tillhörande hans 20-årige kamrat.

Den tredje mannen tog också hand om en väska med de kläder som den unga kvinnan hade vid den aktuella händelsen. Från lägenheten stal det också en dator som mannen senare ska ha kastat i en container. Eleverna stal även en plattång, en mobiltelefon och ett bankkort som de försökt få av Tommy Johansson.

På måndag den 20 juni inleder rättegången i Gävle tingsrätt. Den huvudmisstänkte 20-åringen åtals mord och kvinnan för mord alternativt medhjälp till mord. Kamraten åtalades för medhjälp till mord, alternativt skyddande av brottsling. Alla tre åtalas även för grov stöld.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förberedde kokainsmuggling – hamnanställda döms

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse och näringsförbud för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han ska bland annat ha fått klienter att testamentera sina förmögenheter till honom.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?

Lessebo: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Kronofogden sålde en rävring som ska ha tillhört en person i Foxtrotnätverket för 66 500 kronor – men köparen betalade inte. Nu väntar ny auktion, skriver Expressen.

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.