Söndag 19 Sep
Stockholm

Nazisternas barnläger polisanmält

En privatperson har anmält Svenskarnas partis läger som arrangeras i sommar och dessutom deras hemsida för hets mot folkgrupp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under måndagen spreds nyheten i svenska medier om att Svenskarnas parti ska anordna ett sommarläger där barn under 15 år kommer in gratis, så även hos Nyheter24.

Nyheten fick privatpersonen Anders Lundin att agera. Han gjorde en polisanmälan mot lägret och mot partiets hemsida. Dessutom gjorde han en anmälan till Justitiekanslern, som har i uppgift att vara åklagare i tryck- och yttrandefrihetsmål.

- Det är galet att använda ett läger där barn förekommer i politiskt syfte. Luktar Tyskland 1930-tal.

Efter att ha varit inne på partiets hemsida insåg han att de länkar till en hemsida som säljer produkter med budskap som han anser är hets mot folkgrupp. Hemsidan säljer bland annat idolaffischer på Adolf Hitler och tröjor med budskap som ”Preserve white arayans” (bevara vita arier, red. översättning).

– Att anmäla det här kan innebära att det blir en diskussion. Kanske får folk upp ögonen för den här typen av politik och inser hur fel det är,säger Anders Lundin.

Svenskarnas parti vill inte berätta var lägret ska hållas, men nämner att det kommer att vara i Skåne. Vid polisen i Skåne har man inte fått in någon ansökan för lägret till tillståndsenheten, men säger till Nyheter24 att partiet inte behöver tillstånd om lägret befinner sig på privat mark och om inga politiska affischer sätts upp.

Justitiekanslern bekräftar att de har fått in en anmälan mot två hemsidor, Svenskarnas partis och sidan partiet länkar till. Carl Rosenmüller är handläggare för fallet och säger till Nyheter24 att det första som görs är att han undersöker om hemsidorna har utgivningsbevis och sedan fattar beslut om det ska gå leda till åtal. Om det leder till åtal är straffskalan för hets mot folkgrupp fängelse i upp till två år.

Nyheter24 har försökt nå svenskarnas parti för en kommentar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela