Drogtestet kommer att utföras av en polis med samma kön som barnet.
1 av 3
Drogtestet kommer att utföras av en polis med samma kön som barnet. - Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX
Polisen kommer att tvångstesta allt fler barn i och med de nya riktlinjerna.
2 av 3
Polisen kommer att tvångstesta allt fler barn i och med de nya riktlinjerna. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
Rädda Barnens Karin Blomgren är kritisk mot polisens drogtester.
3 av 3
Rädda Barnens Karin Blomgren är kritisk mot polisens drogtester. - Foto: Rädda Barnen

Rädda Barnen:"Polisen har en övertro på drogtester"

Nu börjar Helsingborgspolisen drogtesta 12-åringar mot föräldrarnas vilja.


Drogtestet

Polisen får inte tvångstesta barnen på polisstationerna. De måste i stället ske på en vårdinrättning och av en polis med samma kön som barnet.

Sedan ett år tillbaka kan polisen testa barn enda ner till 12 års ålder.

För att ett drogtest ska genomföras måste polisen ha tillstånd från åklagaren i varje enskilt fall. Drogtestet genomförs genom att barnet lämnar ett urinprov.

HELSINGBORG. Riktlinjerna är uppdragna och klara. Nu kommer polisen att tvångstesta barn ända ner till tolv års ålder. Med stöd av den kontroversiella lagen siktar Helsingborgspolisen in sig på att slå ut knarkmissbruket i tidig ålder.

– Jag kan förstå att folk kan känna sig kränka men det handlar inte om att vi ska sätta dit någon utan att vi ska stoppa missbruket i tidig ålder, säger Tina Anderberg vid polisen i Helsingborg, till Nyheter24.

Det var i juni förra året som riksdagen klubbade igenom lagen som gjorde det möjligt att med hjälp av ett urinprov tvångstesta barn mellan 12-15 år. Sossarna, vänstern och miljöpartiet var då emot förslaget och lagrådet - som ska granska nya viktiga lagar innan riksdagen fattar beslut - sa bestämt nej.

Rädda barnen är också starkt kritiska mot att polisen kommer att börja tvångstesta barn allt mer. Enligt Karin Blomgren som arbetar med frågor kring barn och våld finns det en övertro på drogtester.

– Man ska inte tro att ett drogtest löser situationen på något sätt. Det handlar om barns rätt till intrigtet. Det kan uppfattas som intrigtestkränkande och skrämmande för barn, säger Karin Blomgren till Nyheter24.

I stället för att ta in barnen på ett drogtest så menar Karin Blomgren att det finns tillräcklig information för polisen om barnen då de vistas i de drogmiljöerna.

Enligt Tina Anderberg, som har skrivit handlingarna om hur testerna ska gå till, kommer drogtesterna att genomföras på ett så bra sätt som möjligt.

– Först kontaktar vi socialtjänsten. De kollar historiken och gör ett utlåtande. Efter det håller vi ett förhör med ungen där föräldern får medverka och sedan får åklagaren ta beslut om kroppsbesiktning, säger Tina Anderberg till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.